"Начинът да гарантираме истинска конституционна реформа при липсата на гласове е да посочим фигурата на премиера. Това трябва да е фигура, за която сме сигурни, че ако този път отново конституционната реформа бъде извратена, подменена, обърната с хастара нагоре, този човек ще си подаде оставката".

Това заяви в "Панорама" пред БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов. Така той се аргументира защо втората парламентарна сила иска бъдещото правителство да бъде с нейния мандат, а не с първия на ГЕРБ. От "Продължаваме промяната - Демократична България" многократно заявиха, че няма да подкрепят първия мандат, въпреки сходствата в приоритетите на първите две сили. И като основен мотив посочиха липсата на доверие.

Във втория мандат на Бойко Борисов Иванов бе правосъден министър. Той обаче си подаде оставката, когато ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха подготвените от него промени в Конституцията, касащи съдебната реформа.

В България се създаде политическа ситуация, която позволява да се направи истинска конституционна и правосъдна реформа, а оттам да се установи ефективно върховенство на закона, каза още Иванов. Според него намирането на формула за правителство до голяма степен е ключово, за да се даде време на Народното събрание да извърши необходимите промени.

"Конституционната реформа не може да замести важни въпроси като бюджета, справянето с икономическите предизвикателства, влизането в Шенген и др. Но твърдя, че нито едно от тях не може да се реши без в България да бъде установено ефективно върховенство на закона. Това сега изглежда политически възможно. С втория мандат ще търсим такава управленска конфигурация, която да даде времето на българския парламент да го извърши", заяви Иванов.

Според него единственият шанс за съставяне на правителство в момента е с втория мандат при излъчен премиер от ПП-ДБ. А ГЕРБ-СДС са затворили рано прозореца на възможности за изглаждане на отношенията, който беше отворен преди връчването на първия мандат.

"Имахме прозорец, който беше предложен от ГЕРБ - да се разберем преди първия мандат. Ние от ПП-ДБ отговорихме отговорно на тази покана - предложихме програма, въпреки че по право нямахме причини да действаме, преди да е станала ясна съдбата на първия мандат. Анонсирахме състав на правителство. Имаше желание да влезем в този прозорец и много съжалявам, че не успяхме да довършим работата преди връчването на мандатите", заяви Иванов.

Според него сега политическите сили трябва да се опрат на това, че ПП-ДБ е най-големият гарант за осъществяване на правосъдна реформа. А самата тя да се превърне в основополагащ фактор за съдбата на кабинета.

"За да можем да решим в дълбочина политическата криза, като криза на доверието във възможността да се делегира власт и тя да бъде упражнявана в обществен интерес, трябва да започнем наистина от съдебната реформа. Това означава да се съгласим за едно важно нещо - независимо дали се казваш Христо Иванов, Даниел Митов или Бойко Борисов, законът ще важи еднакво за всички", каза Иванов.

Според него в последните дни ГЕРБ са показали доста по-смело говорене по темата за реформи. Той отличи и проекта на ДПС за промени в конституцията, който партията лансира преди година. Христо Иванов смята, че ДПС от доста време са оценили политическата реалност, че въпросът за правосъдната реформа не може да бъде заобикалян. В същото време отчете, че все още липсва необходимото доверие между водещите политически сили.

"Въпросът е да убедим електоратите, че имаме достатъчно гаранции, че може да си имаме доверие. Че гражданите може да имат доверие на компромисите, които правим. Сега ще трябва да търсим вариант в по-сложна среда", каза още Иванов.

Той коментира, че когато се говори за премахването на фигурата на главния прокурор, това е по-валидно от гледна точка на нейната политизация и свръховластеност като център на формална и неформална власт. В този смисъл той заговори за “опразняване” на фигурата - тя да престане да бъде невралгичен център на власт и влияние.

"За съжаление видяхме всички проблеми в експозето на г-н Гешев. Той се появи и каза: "Аз имах едни приятели, с които досега не се занимавах. Оказа се, че вече не са ми приятели, станаха предатели. И сега ще се занимавам с тях". Натрапчивото говорене с "лицето" и три имена беше доста мутренски намек, че досега сме били приятели, но от днес нататък ти, предателю, си обект на процесуални действия", коментира Иванов.