Американската компания Apple става поредната, която забранява ползването на ChatGPT и други инструменти с изкуствен интелект в работата на своите служители.

Проблемът не е в самата употреба на подобен инструмент - за момента няма бизнес, който да не се радва на ръста на продуктивност. Причината е фактът, че ChatGPT запомня и се учи от всичко, което генерира от потребителите.

Това означава, че ако един програмист поиска генерирането на код за някои от новите функции на iPhone, например, е възможно изтичане на информация - не само за това какво Apple готви като промени в бъдеще, но и точно как ще ги имплементира.

Компанията в Купертино е известна с изключително малкия брой течове от този тип през годините, именно заради своите строги политики за поверителност.

Наскоро няколко други техногиганта, сред които Samsung и Amazon, също въведоха подобна забрана. Същото правят и някои американски банки и телекоми.

Отдавна вървят слухове, че Apple разработва свой собствен езиков модел с изкуствен интелект още от 2018 г. - но този път компанията на покойния Стийв Джобс изостава от конкуренцията в лицето на Google, чийто Bard е в тестова фаза, и Microsoft, които си купиха дял от OpenAI - компанията зад ChatGPT.

Същевременно тази седмица Apple най-после публикуваха безплатно приложение за iOS - т.е. за iPhone и iPad - за ChatGPT. Засега то е достъпно само в САЩ, но вероятно до седмици ще може да се сваля и в Европа.