Съвременният изкуствен интелект се учи от огромни бази с информация - много от тях свалени от популярни Интернет платформи. Тези платформи обаче нямат намерение да предоставят тази информация безплатно, разказва Wired.

Stack Overflow и Reddit са две от онлайн платформите, които ще търсят компенсация от OpenAI, Google и други компании, които разработват изкуствен интелект и го обучават с постове от техните форуми. И двата сайта имат десетки милиони регистрирани потребители, единият е специализиран за помощ при компютърно програмиране, другият е политематичен и дом на хиляди разнообразни онлайн общности.

Големите езикови модели могат да генерират текст въз основа на модели на думи, научени от уеб страниците, книгите и други текстови документи. 

Подобни намерения имат и американски издатели, които искат да създадат базови принципи, по които разработчиците на изкуствен интелект могат да преговарят за ползване на определени данни за обучение.

Това е добра новина и за множеството художници, чието изкуство е погълнато от алгоритми като Dall-E 2, Midjourney и Stable Diffusion, способни да имитират стила им все по-добре. Подобни дела могат да създадат ключови прецеденти за новата сфера в авторските права - AI изкуството.

AI компаниите определено печелят от услугите си - макар ChatGPT да работи добре и в безплатната си версия, за работа гарантираният достъп на платената (20 долара на месец) е ключов. А Microsoft предлага свой генератор на програмистки код на базата на същия езиков модел - за 19 долара на месец.

Много от тези платформи обаче имат огромно количество данни благодарение на напълно доброволното участие на потребителите - като сега ще монетизират техния труд пряко, не само индиректно чрез реклами.