Руската частна армия "Вагнер" е един от най-влиятелните играчи в Африка. Дейността й далеч надхвърля рамките на наемничеството. В Судан тя очевидно е замесена и в сегашните боеве на заден план.

В началото присъствието на вагнеровците често е само слух, а по-късно става публична тайна: хиляди наемници действат в няколко африкански държави. В Централноафриканската република например, според руския посланик там, 1890 "руски инструктори" подкрепят правителствените войски в гражданската война. В Либия се твърди, че до 1200 наемници на "Вагнер" се сражават на страната на бунтовническия лидер Халифа Хафтар. В Мали проруската и антизападна военна хунта, според наблюдатели, също е привлякла стотици бойци на „Вагнер“ - които са обвинени в сериозни нарушения на човешките права там.

Според експерти обаче присъствието на групата "Вагнер" в Африка е много по-широко.

"С течение на времето "Вагнер" се е развил отвъд частните военни услуги - до мрежа от взаимоотношения и бизнеси с компании в различни африкански държави", заяви неотдавна пред „Дойче Веле“ анализаторът Джулиан Радемайер от мрежата на гражданското общество Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност (GIATOC) в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Те действат в тази сива зона между повече или по-малко незаконни дейности - и добре покриват цялата зона“.

Според международни проучвания марката „Вагнер“ е активна и в области, които далеч надхвърлят въпроса за безопасността. Разследване на 11 европейски медии успя да хвърли светлина върху цялата икономическа дейност на наемниците в Африка.
"Вагнер" печели от износ на злато, диаманти и ценна тропическа дървесина от Централноафриканската република. Според доклада правителството в Банги е предоставило на дъщерно дружество на Пригожин неограничено право на добив на площ от 187 000 хектара.

Подобен е случаят със златната мина Ндасима в Централна Африка: тук според докладите концесията е отнета от канадска минна компания в полза на компания от Мадагаскар, която също фигурира в доклада на GIATOC като дъщерно дружество на „Вагнер“. Изследване на списание The Africa Report проследява как мрежата на „Вагнер“ е внасяла тежко минно оборудване през камерунското пристанище Дуала. Междувременно всяка седмица от Банги до Дуала се организират до три конвоя от камиони за транспортиране на суровините, охранявани от хора на „Вагнер“ с тежки оръжия.

За африканските правителства с ограничени парични средства може да се окаже доста привлекателно да плащат за услугите на „Вагнер“ не с пари, а с права за добив или достъп до пазара, смята още Габриел:

„Не е нужно да теглят пари от сметката си, а просто да кажат: "Ето, в продължение на 25, 50 или 100 години можете да експлоатирате тази мина без никакви проблеми".

В Централноафриканската република „Вагнер“ изглежда диверсифицира бизнеса си още повече. Например, тя се опитва да изтласка от пазара френската компания за захар SUCAF, казва Джоузеф Бендунга, ръководител на опозиционната партия MDREC. В интервю за DW той дава друг пример:

"Те са в процес на набеждаване на френската пивоварна Castel в подкрепа и финансиране на терористични сили. Във всички области, които носят пари, включително митниците и данъците, руснаците са господари".

От това би могла да се възползва Първа индустриална компания, която произвежда бира и спиртни напитки в Банги - и която, според доклада на ГИАТОК, очевидно е регистрирана на името на руски бизнесмен, чието име постоянно се появява в плетеницата на „Вагнер“.

Русия не отрича връзките си с Първа индустриална компания. Говорител на руското посолство в Банги казва пред DW: "Всичко върви добре, защото напитките, приготвени по руски рецепти, са много популярни в Централноафриканската република". Те искат да популяризират руската култура там.

Участието на „Вагнер“ в ЦАР започва през 2017 г. с пристигането на няколко десетки бойци уж з авоенна подкрепа, но през последните години все повече се разпростира върху икономиката на страната.

"Централна Африка е най-развитият пример за бизнес модела на „Вагнер“ в Африка", се казва в неотдавнашно проучване на базираната в Женева „Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност“. Според проучването "компанията за сигурност" на Пригожин управлява повече от дузина предприятия в страната. Напоследък тя включва и пивоварна за производство на бира.

Миналата година фирмата на високопоставения представител на "Вагнер" вече е започнала да произвежда руска водка за местния пазар в Банги. От януари същата компания произвежда и бира. Тя се нарича Africa Ti L'or и се продава в пластмасови бутилки от 1 литър. Но пазарът на бира в Централна Африка е конкурентен. От десетилетия лидер на пазара е френската група Castel. Тя произвежда бирата си в пивоварна, която беше нападната и опожарена през март.

Още в началото на годината стана ясно, че пивоварната "Вагнер" ще се бори със зъби и нокти с конкурента си от бившата колониална сила Франция. След пускането на Africa Ti L'or на пазара навсякъде в Банги се появяват не само рекламни плакати на руската бира, но и такива, които се опитват да очернят Castel. „Всеки път, когато купуваш бира Castel, финансираш войната и се самоубиваш“, пишеше на една от тях. На друг: "Кастел = тероризъм".

Мнозина виждат в тази "бирена война" поредния пример за бързата икономическа експанзия на „Вагнер“ в Централна Африка, пише и „Нойе Цюрхер Цайтунг“. Страната, в която от години големи територии се контролират от бунтовнически групировки, в началото е разглеждана и като поле за икономически експерименти за паравоенните формирования на Пригожин.

Руснаците отдавна са се съсредоточили върху експлоатацията на природните ресурси на страната. Още през 2017 г. компании, пряко свързани с „Вагнер“, получиха концесии за различни диамантени и златни мини в Централна Африка. По този начин правителството в Банги, което от години е защитавано от войници на „Вагнер“, вероятно плаща за военните услуги на паравоенните формирования.

Вероятно най-важната и доходоносна мина, която „Вагнер“ контролира в страната, е златната мина Ндасима. Тук, на около 400 км североизточно от столицата, преди няколко години централноафриканското правителство безпричинно отнема концесията на канадска минна компания. Оттогава златото се добива от руснаците, а мината се охранява от войници на „Вагнер“.

След избухването на войната в Украйна броят на войниците на „Вагнер“ в Централна Африка, който последно се оценяваше на около 2000 души, е намаляло. В същото време обаче броят на руските бизнесмени, които имат преки връзки с паравоенните формирования, се е увеличил.

Наскоро един политик от централноафриканската опозиция заяви пред телевизия „Дойче веле“: "Във всички области, които носят пари, руснаците са господари".

Не е известно доколко печеливш е бизнесът на компаниите на „Вагнер“ в Централна Африка. "Изключително трудно е да се надникне в тази черна кутия", казва Тим Главион, експерт по Централна Африка. Но политологът, който прави изследвания в базирания в Хамбург Giga Institute, се съмнява, че участието на „Вагнер“ в Централна Африка в момента е финансово жизнеспособно. Затова той смята за неправдоподобна упоритата теза, че Пригожин използва бизнеса си в страната, за да финансира ангажимента на Вагнер в Украйна.

В миналото неведнъж е било доказвано колко трудно е да се печелят пари в Централна Африка при дадените условия, казва Главион. "Не виждам причина сега това да е различно за „Вагнер".

Главион вижда във все по-всеобхватното участие на руснаците по-скоро опит за по-нататъшно укрепване на връзките със страната. "Става дума и за мека сила", казва политологът. Пускането на пазара на руска бира вероятно има за цел и да подобри имиджа на Русия в страната - и да влоши този на френската конкуренция.

Дали в резултат на това симпатиите на местното население към „Вагнер“ действително ще нараснат, е под въпрос. Сериозните нарушения на човешките права от страна на руските паравоенни формирования също са добре известни на местно ниво.

Така или иначе обаче Централна Африка вероятно трудно ще се отърве от предприемчивата бойна група.

"Централноафриканското правителство отдавна е в своеобразна ситуация на заложник спрямо „Вагнер", казва Главион. "Трудно е да си представим, че скоро нещо ще се промени."