В деня, в който кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел трябва да върне на президента изпълнен или неизпълнен мандат, на масата е нов вариант за съставяне на правителство - между партията на Бойко Борисов и обединението "Продължаваме промяната-Демократична България".

(Идеята е двете формации да съставят кабинет с втория мандат (този на ПП-ДБ), като премиерът се сменя през половин година. Тоест - първо кандидатът на обединението акад. Николай Денков, после този на ГЕРБ - Габриел.

Този пореден "нестандартен" вариант, след като вече бе решено да се ротират председателите на парламента и на комисията по правни въпроси, е бил договорен вчера в разговори между лидерите на двете коалиции. За него съобщи в. "Капитал", като информацията бе потвърдена за Клуб Z от представители на ГЕРБ, ПП и ДБ.

Новината идва на фона на това, че и в неделя представители на ГЕРБ твърдяха, че кабинет с първия мандат с участието на ДПС и "Има такъв народ" вече е договорен и всички са дали свои имена за министри - макар трите формации заедно да имат 116 народни представители, с пет по-малко от минимума за мнозинство за подкрепа за правителство. По първоначален план Габриел трябваше да върне на президента папката с имената, т.е. изпълнен мандат и проектокабинетът да бъде гласуван още утре. Късно снощи обаче лидерът на ИТН Станислав Трифонов оттегли партията си - съставът на кабинета не бил експертен и никой не бил търсил партията му за разговори по същество.

Оттеглянето на ИТН поставя под въпрос проектокабинетът Габриел, както и дали тя изобщо ще върне реализиран мандат на Румен Радев в 15 ч. днес, за когато е обявена срещата на "Дондуков" 2.

Кабинет с ротационен министър-председател обаче означава, че ПП-ДБ ще трябва да изготвят споразумение с ГЕРБ, което по същество е коалиционно. Двете формации в обединението обаче имат решения на колективните си органи за некоалиране с партията на Бойко Борисов, както и че няма да подкрепят управление, в което участват кадри на ГЕРБ.

През изминалите дни съпредседателят на ДБ Христо Иванов лансира концепцията за кабинет, който ще се обедини около правосъдната реформа в основния закон, т.нар. конституционно правителство. Борисов припозна тази идея. Тя трябваше да облече съвместна работа между ГЕРБ и ПП-ДБ, но и с ДПС и ИТН в бъдещ кабинет като конструкция, която не е коалиционна. ДБ обаче продължава да настоява такъв кабинет да е експертен в основата си - без ясни политически лица в него. В същото време от ПП продължават да настояват съпредседателят й Асен Василев да е министър на финансите. По информация на Клуб Z при вчерашните разговори от ГЕРБ са се съгласили той да остане. Проектокабинетът "Денков" ще претърпи и ревизия на някои от имената.

Едно такова ротационно правителство означава, че премиерите трябва да подават оставка през шест месеца (т.е. не само собствената си такава, а и на цялото правителство), след което да се завърта конституционната рулетка с раздаването на мандатите. С други думи ГЕРБ и ПП-ДБ да си подават топката на всеки шест месеца и ще си гласуват кабинетите.