Унгарската банка ОТП може да затрудни приемането на 11-ия пакет канкции на ЕС срещу Русия, пише „Политико“.

ОТП притежава българската банка ДСК.

Тя е включена в украинския черен списък на лицата и образуванията, които според Киев са спонсори на войната. Макар този списък технически да не е част от новия санкционен пакет, Унгария вече заплаши, че ще го блокира, ако ОТП не бъде извадена от черния списък. Това заяви още преди 10 дни външният министър Петер Сиярто.

Забележки към списъка има и Гърция, пише „Пилитико“.

Няколко са страните, които ще искат списъкът да бъде обсъден, каза върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Той говори преди началото на днешния Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Първите дипломати на страните членки трябва да обсъдят днес 11-ия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Фокусът на пакета е върху заобикалянето на ограничителните мерки, включително от трети страни.

„Винаги съм искал по такива въпроси да има квалифицирано мнозинство. Но нищо не можем да направим“, отговори Борел на журналистически въпрос дали задължителното в момента единодушие е проблем.

Министрите ще обсъдят и отпускането на поредния транш от помощ за Киев по Европейския механизъм в подкрепа на мира.

Съветът ще започне работа и по прилагането на взетото през уикенда в Хирошима решение на Г-7 за следващи мерки срещу Москва. Групата на седемте най-развити икономики в света обяви планове за ограничаване на търговията с диаманти с Русия, както и на достъпа на страната до технологии и услуги, необходими за военната машина на Кремъл. Борел се надява въпросът скоро да влезе в дневния ред на посланиците на страните членки.

На Съвета ще бъде обсъдена и ситуацията с политзатворниците в Беларус. Броят им е 1500, припомни Борел.

Все пак днес ще бъде приет нов пакет от санкции. Той обаче няма да бъде срещу Русия, а срещу Иран. Причина са екзекуциите на трима участници в антиправителствените протести в Ислямската република.