Всички страни от ЕС се съгласиха на по-строги енергийни санкции срещу Русия, съобщава „Политико“, позовавайки се на източници. Срещу това решение не са се обявили дори онези държави, които „се възползваха от недеклариран внос на руски петрол“, се казва в статията.

Дипломат от ЕС посочва пред изданието, че 11-ият пакет от санкции се различава от предишните по това, че „се фокусира върху заобикалянето и ще има различно въздействие“, така че страните отделят време и обмислят всички предложения. По-рано унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му ще наложи вето на всички санкции на ЕС срещу ядрената енергетика на Русия поради факта, че това ще промени вътрешните цени на енергията и ще стимулира инфлацията.

Новият пакет ще разшири списъците на санкционирани лица, медии и фирми, забраните върху износа на технологични продукти и ще създадат нова възможност за забрана на износ за трети страни, които след това продават стоките на Русия.

Това може да наложи и санкциониране на китайски фирми, по което в момента се водят спорове в ЕС.

Новият санкционен инструмент e насочен към заобикалянето на ограниченията. Той ще позволи на комисията да поиска от държава членка да спре износ за трета страна, ако тя разполага с информация, че крайният му получател е Русия.

Използването на новия инструмент ще изисква одобрение на страните-членки и ще се използва само в краен случай, увери Фон дер Лайен, тъй като двустранният износ към трети страни е национална компетентност.

ЕС ще създаде два списъка - държави, според ЕС, които дават възможност на Руската федерация да заобикаля санкциите, и такива, на които е забранено да доставят стоки.

Еврокомисията предлага още разширяване на списъците от забранени за износ технологични продукти и части за самолети, които през реекспорт се доставят в Русия, както избрана на дейността на "сенчести фирми", съдействащи за износ на забранени стоки към Русия.

Предложенията включват добавяне на 70 души и 30 организации към санкционните списъци и разширяване на ограниченията върху стоки с права върху интелектуална собственост и върху лицензи за тяхното производство.

Очаква се забрана за излъчване на тв RT Balkan ("Русия днес Балкани") и ИТ компании, които могат да доставят критични технологии и софтуер на руското разузнаване. Освен това ЕС иска да затегне правилата за претоварването на петрол от кораб на кораб в открито морето и забраните за влизане на кораби с изключени транспондери в пристанищата на ЕС.