Тема №1 във футбола днес е расисткият скандал с футболиста на "Реал" (Мадрид) Винисиус джуниър по време на мача с "Валенсия" в Ла Лига. "Прилепите" победиха детронирания испански и европейски първенец с 1:0 и си осигуриха запазване на мястото в Ла Лига, но това остана на заден план. 

Бразилецът бе провокиран още от началото на мача от феновете на ст. "Местая". В добавеното време той се спречка с Уго Дуро от тима на домакините и получи червен картон. При прибирането му в съблекалнята, съпроводено от протести, разправии и бутане между играчи, се чуха и възгласи като "маймуна".

След мача Карло Анчелоти отказа да говори за футбол пред медиите и насочи изказването си изцяло към случката с Винисиус. Според италианския специалист Ла Лига има проблем с расизма по стадионите. Той бе на мнение, че мачът е трябвало да бъде прекратен и че това трябва да става всеки път при расистки прояви.

Босът на ФИФА Джани Инфантино осъди станалото в социалните мрежи, а нападателят получи подкрепи от звезди от цял свят, като сънародника си Роналдо и бившият английски национал и сега тв анализатор Рио Фърдинанд.

Винисиус излезе с изявление в Инстраграм, където написа следното:

"Не се случва нито за първи, нито за втори, нито за трети път. Расизмът е нещо нормално в Ла Лига. Лигата и федерацията смятат това за нормално, а съперниците го окуражават. Съжалявам силно за това. Едно време в това първенство главните герои бяха Роналдиньо, Роналдо, Кристиано и Меси, а днес са расистите.

Испанците са прекрасни хора, които ме приеха и ме обикнаха, но те избират лицето им пред света да бъдат расистите. Съжалявам за тези, които не са съгласни с това, но в Бразилия страната има репутацията на расистка.

За съжаление, нямам и с какви доводи да защитя Испания, тъй като съм обект на дискриминация седмица след седмица. Аз обаче съм силен и бих стигнал до края в битката с расизма, въпреки че той е много далеч".

Отвърна му шефът на Ла Лига Хавиер Тебас, според когото играчът не се явил на срещи, на които бил канен за обсъждане на проблеми и как футболна Испания моге да се справи. Винисиус трябвало да се информира за усилията на Лигата по казуса, преди да се изказва, добави босът.

Една от звездите на "Реал" вече има история на расистки прояви срещу него в Испания. Започна се през септември м.г., когато запалянковци на "Атлетико" обиждаха крилото. Той отвърна с провокативно празнуване край ъгловото флагче след гол. Критикуваха го медии и анализатори, той отвърна, че "така празнува един черен бразилец в Европа".

В следващите месеци Винисиус бе нападан словесно за цвета на кожата си във Валядолид, отново от фенове на "Атлетико", в Майорка, в Барселона на "Ел класико"...

"Валенсия" се разграничи от проявите на част от феновете си по време на срущата и обека, че ще направи разследване.

"Валенсия" порицава всеки вид дискриминация и публично унижение. Клубът следва философия на уважение в спорта и е категорично против словесното и физическо насилие по стадионите. Съжаляваме искрено за случилото се в 35-ия кръг на Ла Лига срещу "Реал" (Мадрид), пишат от клуба. - Въпреки че това е единичен случай, обидите към съперникови играчи нямат място във футбола и не отговарят на ценностите на "Валенсия". Ще разследваме случая и виновниците ще бъдат наказани сурово".

Роналдо и Фърдинанд осъдиха проблема на Винисиус

"Кой защитава Винисиус в Испания? Изгониха го от игра, след като му посегнаха физически и бе дискриминиран през целия мач. Колко пъти трябва да подлагат това младо момче на подобни неща? Отвратен съм, реагира Рио Фърдинанд. - Хората трябва да се обединят зад борбата с расизма. Никой не го заслужава, а това продължава да се случва. Опасявам се, че без достатъчно гласност, този инцидент също ще бъде заметен под килима".

Бразилецът Роналдо не пропусна това, че вече стана въпрос за рецидив:

"И отново в Ла Лига епизод с проява на расизъм. И отново той е свързан с Винисиус. Колко още може да продължава това? Докато има безнаказаност, ще има расизъм. Недопустимо е съдиите, футболната федерация и властите да продължават да бездействат, а феновете да ръкопляскат. Достатъчно. Вини, разчитай на мен в битката си. В нашата битка."

Като изключим случаите с Винисиус, "Валенсия" също пострада от обиди за цвета на кожата в мача с "Кадис" през април 2021 г.

Мач между двата съперника беше прекъснат за около 20 минути в 32-рата. Муктар Диахаби от тима на гостите заяви, че Хуан Кала го обидил на расистка основа. 

Дотам се стигна след единоборство между двамата и "размяна на любезности" секунди след това. Последва гневна реакция на Диахаби, който тръгна да напуска терена, а съотборниците му го последваха.

"Прилепите" се прибраха в съблекалнята, а тимът на "Кадис" също направи това, след като остана без опонент. Резултатът бе 1:1. Срещата се доигра и "Кадис" спечели с 2:1 с победен гол в 88-ата.