"Папката, която днес връщам е празна. В нея няма да допусна да има имена на хора, които са резултат на задкулисни договорки".

Това каза Мария Габриел, кандидат за премиер на ГЕРБ, която днес върна на президента Румен Радев папката, връчена й от него преди седмица, с първия мандат за съставяне на правителство.

"Водих разговори с парламентарните групи. Различнията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. С другите партии можем да намерим обединяващи усилия така, че България да има редовно правителство.

В последните 48 часа стана ясно, че основа на стабилно правителство могат да бъдат разговорите между първата и втората политическа сила."

Това каза още Габриел.

Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Това заяви президентът Румен Радев, след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на държавния глава неизпълнен мандат за съставяне на правителство.

"Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество", каза държавният глава на Габриел.

В рамките на следващите дни президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната – Демократична България".

Румен Радев отново призова партиите в парламента да не бавят приемането на бюджет за тази година и важните закони, "защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за държавата".