ГЕРБ и обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" имат намерение да направят общ кабинет с втория мандат. Той ще е със срок от 18 месеца, а министър-председателите ще са двама - на ротационен принцип. За първите девет месеца премиер ще е Николай Денков (ПП), а за следващите девет - Мария Габриел (ГЕРБ).

Докато Денков е начело на Министерския съвет, Габриел ще е вицепремиер и министър на външните работи.

Докато тя е премиер - Денков ще е вицепремиер - не е ясно засега с какъв ресор.

Това съобщиха на съвместно изявление двамата днес в парламента. Все пак - в следващите дни двамата щели да убеждават парламентарните си групи, "че това е правилният подход".

Денков и Габриел стъпиха и на обща декларация, в която се казва, че вторият мандат щял да е "национален" - ще формира известното вече "конституционно" мнозинство. Но това щяло да стане в "диалог" с всички останали парламентарни групи. Стъпиха и на водените до момента разговори и общата управленска програма (Която Денков твърдеше, че е на ПП, а ГЕРБ се подигра впоследствие, че била в екселски таблици и не била сериозна програма - б.р.).

От думите на Денков се разбра още, че проектокабинетът, който той представи като свой, ще бъде ревизиран "предвид новите обстоятелства" - подкрепата от ГЕРБ. Промени щели да се правят със съгласието и на двете страни.

"Сега, когато е ясно, че е много трудно, невъзможно да се реализира първият мандат с подкрепа от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС е да се използва целият този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, да стъпим и на състава (на МС), който след това може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства, в които се намираме. Имам предвид, че ние търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС. Имам предвид, че имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип" - заяви Денков.

И още:

"Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на един от най-важните приоритети. Итегрирането в европейските структури, приемането в Шенген и в еврозоната изисква както много сериозен експертен потенциал, така и много сериозна подкрепа от нашите партньори. И аз поне не знам по-добър наш парламентьор и представител в европейските институции, който би могъл да помогне да се реализира този приоритет."

Като цели, очертани от Националния съвет на "Промяната", Денков постави още бюджет с 3% дефицит със запазване на социалните плащания и увеличение на данъците, както и нови изменения в Изборния кодекс с връщане на машинния вот (той си е там, но бе дадена възможност и за избор на хартиена бюлетина), промяна в състава на Централната избирателна комисия, изработването на механизъм за смяната на регулаторните органи с изтекли мандати, смяна на шефовете на службите.

"Ако по някаква причина изпълнението на управленската програма, законодателната програма тръгне накриво, аз ще си подам оставката, за да знаем, че процесът ще трябва да рестартира отново" - даде заявка Денков.

Габриел пък благодари на лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ, които през последните 48 часа разговаряли, за да се стигне до днешния анонс.

Въпроси на журналисти не бяха допуснати. Представители на ДБ нямаше и все още не са коментирали.

В 15 ч. Габриел отиде в президентството, за да върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев.