"Продължаваме промяната" вероятно ще излезе със своя номинация за кмет на Пловдив за предстоящите местни избори.

Това обяви днес на пресконференция в града Росен Костурков, депутат от ПП, избран от листата в областта. Самият той е спряган за възможен кандидат.

Костурков бе в компанията на друг пловдивски депутат - новоизбраният председател на комисиията по правни въпроси в парламента - Стою Стоев.

Анонсът идва на фона на заявката на "Промяната" и "Демократична България" за общо явяване на вота за кметове и общински съветници тази есен. С нея двете формации се явиха и на парламентарните избори, а вчера от ДСБ настояха и за "създаване на национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 г.". В същото време съпредседателят на ПП Асен Василев обяви в интервю за Дарик радио миналия уикенд, че ще се търсят партньорства по места - с други формации и организации - взависимост от спецификата на населеното място.

На въпрос това означава ли, че ПП и ДБ ще имат различни кандидати в Пловдив, Костурков, цитиран от местния сайт "Трафикнюз", заяви:

"Бихме искали в големите областни градове да бъдем с ДБ, включително и Пловдив. Ние ще сме готови с нашата номинация, която ще бъде обсъдена с коалиционните ни партньори."

По думите му в момента се готвело социологическо проучване и след това можело да се вземе решение.

Не стана ясно защо номинация на ПП без ДБ се лансира преди проучването да е готово и преди да има общо решение в обединението.

Като възможни номинации от дясното обединение се спрягат и депутатът и граждански активист Манол Пейков, депутатът и бивш областен управител Йордан Иванов, както и общинската съветничка Веселина Александрова - една от основните фигури в битката срещу скритата приватизация на Пловдивския панаир от местния бизнесмен Георги Гергов.