Местните избори са на една лятна ваканция време, но основните политически играчи са доста предпазливи в коментарите за стратегиите и кандидатите си. Известно е само едно - че няколко ключови областни града се "клатят", начело със столицата, и при правилни ходове може да сменят не само настоящите си градоначалници, но и водещите политически сили. Сред тези градове освен София, са и Пловдив, Варна, Благоевград. Интересни казуси има и около Бургас и Перник. А политическият слух "довя" и нов играч на вота тази есен - президентът Румен Радев - но неформално - чрез кандидати, издигнати от инициативни комитети (ИК).

София

Ясно е. Дългогодишният кмет на столицата Йорданка Фандъкова няма да е кандидат за този вот. Неофициално Фандъкова не искаше да се кандидатира и на последния такъв през 2019 г. В крайна сметка тогава тя се изправи срещу кандидатурите на Борис Бонев от гражданската инициатива "Спаси София", Борислав Игнатов - кандидат на "Демократична България" и Мая Манолова, като отиде на балотаж с Манолова и спечели с малка преднина. Тогава за бившия омбудсман гласуваха и много от симпатизантите на ДБ с мотива "никога повече ГЕРБ в София".

Че Фандъкова вече няма да е кандидат официално обяви самият лидер на партията Бойко Борисов през ноември миналата година на публично събитие. Тогава добави имената и на кметовете на Пловдив и Бургас - Здравко Димитров и Димитър Николов. Но за това после.

Сега като кандидат на ГЕРБ най-често се спряга името на председателя на общинския съвет - юристът Георги Георгиев. Върти се името и на зам.-кмета по културата и един от първите поддръжници на Борисов от политическата му кариера - Мирослав Боршош. Георгиев обаче е този, когото партията налага публично като име напоследък и той държа реч на едно от предизборните й събития от отминалата кампания, въпреки че наскоро на директен журналистически въпрос той ли ще е кандидатът за кмет, лидерът отвърна с "Не". 

По информация на Клуб Z в ГЕРБ са с настройката, че ще изгубят този път кмета на столицата, но от тях ще зависи мнозинството в общинския съвет. Всичко това обаче зависи най-вече от представянето на останалите играчи.

И тук стигаме до тях - по-скоро до обединението "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София", "Екипът на София".

Когато ПП и ДБ взеха решение за съвместно явяване на парламентарния вот, обявиха и съвместно такова за местните избори, в т.ч. със "Спаси София", която междувременно направи постъпки да се регистрира като политическа партия. Борис Бонев многократно изразява готовност отново да се кандидатира за кметския пост, но по информация на Клуб Z засега е отстъпъл крачка назад заради спряганата обща кандидатура - тази на съоснователя на "Телерик" Васил Терзиев. Въпреки че наскоро Бонев отново обяви готовност да е общият кандидат.

Междувременно сондирани бяха и имената на двама от успешните районни кметове на ДБ Трайчо Трайков и Георги Илиев, както и на бившия председател на парламента от ПП Никола Минчев. Но неофициално нито една от формациите не мисли да издига строго партиен кандидат, защото това ще бъде трудно възприето от другата страна. "Как да обясним на нашия човек, че ще му се наложи да подкрепи този на другата партия в обединението" - дава пример член на ПП-ДБ.

От обединението обаче все пак мислят да регистрират отделни листи за общински съветници.

Любопитното е, че за София се спряга още една кандидатура - тази на синдикалистката Ваня Григорова - но като издигната от инициативен комитет, зад когото, твърди се, неофициално ще застане държавният глава. Тази информация обаче е непотвърдена. 

Пловдив

"Оголен" е и Пловдив. Кметът на ГЕРБ Здравко Димитров също бе на балотаж на последния местен вот, който все пак спечели. И бе също като Фандъкова "на кантар" изобщо да не е номинация. Когато в края на миналата година Борисов обяви, че тази година той няма да е кандидат на партията, демонстрира добри чувства към "Зико". Към днешна дата обаче се отрече от него, като му прехвърли вината за все несбъдващите се стадиони на двата местни футболни клуба "Ботев" и "Локомотив" (Този на "Ботев" бе открит най-сетне в края на април). Това се случи през февруари, когато поиска от Димитров да подаде оставката си. Той отказа.

Пловдив, като всеки голям град, има множество нерешени проблеми, но най-силно в изминалата година отеква този с Пловдивския панаир, който герберските кметове и общински съветници в Пловдив и Варна решиха да "подарят" на бившия БСП член - бизнесменът Георги Гергов. Според депутатите на ПП и ДБ от двата града, плановете на почетния консул на Русия са да превърне международната палата в строителна площадка за жилищни сгради. Борисов не взима никакво отношение. Само, че партията му нямала вина - коментира наскоро лаконично той.

Публична тайна обаче е, че силният човек в Града под тепетата всъщност е бившият кмет Иван Тотев, като източници на Клуб Z твърдят, че на практика Тотев ще определи кой ще е следващият кандидат на партията. Спрягат се имената на приближените му - кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, този на район "Централен" Георги Стаменов, както и зам.-кметът Георги Титюков. 

Какво обаче ще прави ПП-ДБ? Засега не е съвсем ясно. Спряга се името на Манол Пейков (ДБ), който е популярен не само в града си, в т.ч. с благотворителните си инициативи. Спряга се името и на бившия областен управител, сега депутат от ДБ - Йордан Иванов. Но и това на депутата от ПП и водач на листата в областта - Росен Костурков.

Освен тях обаче, пак неофициално, се твърди, че Радев ще "номинира" чрез ИК служебния министър на МВР, който е от Пловдив - Иван Демерджиев.

Варна

Варна е буквално "дупка" (по Дупката на Гергов в Морската столица) в пъзела за местните избори. Кметът на ГЕРБ Иван Портних също оцеля след балотаж през 2019 г. и продължава да трупа черни точки, една от които е "подаръкът" за Гергов - Пловдивският панаир. На 5 април стана ясно и че апелативната прокуратура е ревизирала отказа на бившата вече спецпрокуратура да се занимава с действията на кмета покрай апорта на варненските акции в палатата.

Към момента Борисов отказва да коментира казуса около панаира и градончалника си, за когото, твърди се, е близък с бизнесмена Даниел Славов - Дънката, с когото пък се свързват главоломните преференции за депутатката Славена Точева (най-вече във варненските села). Засега не е ясно кого ще издигне Борисов в града.

По линия на обединението пък се спрягат имената на Стела Николова (ДБ) - местен граждански активист, сега депутат, избран с множество преференции, пренаредили листата. Една от каузите на Николова е именно спасяването на Панаира. "Оглежда" се и също популярно лице във Варна - Благомир Коцев (ПП), който бе областен управител по времето на редовния кабинет. В част от "Промяната" е харесван и бившият депутат от редиците й, сега служебен министър на туризма - Илин Димитров. Той обаче засега е изключен като вариант за партията с мотива, че е министър на Румен Радев. По информация на Клуб Z, Димитров също може да е кандидат-кмет, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от местния бизнес.

За Варна се очаква да "играе" и "Възраждане" - чрез депутата Цончо Ганев, който има в биографията си и кратко кметуване във варненски район. Но позициите на т.нар. варненска партия в града традиционно са силни.

В Перник почти сигурна (и успешна) е кандидатурата на сегашния кмет Станислав Владимиров. Той бе избран от БСП, но като опозиция на ръководството на "Позитано 20" наскоро напусна. За Владимиров се твърди, че също се ползва с подкрепата на президента и ще се кандидатира като независим, издигнат от ИК.

В Бургас, както стана ясно, Борисов също обяви, че ще сменя успешния си кмет (от първия тур) Димитър Николов, който в същия този ден, потърсен от Клуб Z по телефона, изрази учудване от този анонс на лидера. Николов, както и Фандъкова, преди това бяха заместници на Борисов в партията, но той ги смени на конгрес, давайки още тогава сигнал, че бавно ги оттегля. Неофициално от ГЕРБ коментират, че като възможен вариант за кандидат за кмет е бил оглеждан местният депутат и енергиен експерт Жечо Станков. Но не било изключено Николов все пак да е кандидатът на партията, за когото се заговори като за независим след "детронацията" му от Борисов.

От "Продължаваме промяната" се опитват да създадат свои структури в морския град, но техните партийци имат спречквания със "Средна европейска класа" - партията на Константин Бачийски, с чиято регистрация Кирил Петков и Асен Василев влязоха в парламента, преди да имат регистрирана партия, твърдят източници от морския град. Бачийски сега е депутат, но бил непопулярен сред активистите на партията в региона. Въпреки това, твърди се, че е възможният кандидат на ПП-ДБ. Друг вариант е Димитър Найденов от "Демократична България", в момента също депутат.

"Луфт" има и в Благоевград, който ГЕРБ загуби с бившия си кмет Атанас Камбитов, свързван през годините със съмнителни управленски практики. "Има такъв народ" успя да пробие на частичния вот през 2021 г. с кандидата си Илко Стоянов - след съдебна сага с избрания преди това независим, но подкрепен от БСП Румен Томов. Томов бе отстранен от Върховния административен съд, след като стана ясно, че не е излязъл от своя фирма в едномесечния срок от встъпването си в длъжност, указан по закон. Стоянов обаче също събира черни точки - за последно заради събарянето на приют за бездомни кучета. От ПП-ДБ посочват, че имат силен кандидат за вота наесен там, но не и кой е той. Неясни засега са и бъдещите номинации на останалите формации.