„Всеки ден забавяне на доставките (на боеприпаси за Украйна – б.р.) трябва да се измерва не в пари, а в човешки животи – убити и ранени цивилни и войници. Призовавам всички министри да ускорят доставките и да участват в съвместните покупки на боеприпаси.“

Този апел отправи днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел по време на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Украйна бе главна тема на заседанието на външните министри на страните членки.

Само три от държавите от ЕС, сред които и България, все още не са се присъединили към проекта на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за съвместно закупуване на боеприпаси.

„Успехът и обхватът на украинската отбрана зависи не само от смелостта на нейните войници и хора, но също от скоростта на доставките на боеприпаси и оръжия. Затова военната ни подкрепа трябва да продължи, да се увеличи, да се разшири, да има повече системи за противовъздушна отбрана. Това прави реалната разлика на бойното поле“, изтъкна Борел.

Той настоя също да бъде ускорена работата по отпускането на следващия транш за Киев по Европейския механизъм в подкрепа на мира.

Добра новина по думите на Борел е фактът, че мисията на ЕС за военно обучение е изпълнила първоначалната си цел. Досега са обучени 15 000 украински войници. Предстои това да бъде направено с още толкова военнослужещи до края на годината.

ЕС трябва да прекъсне веригите за заобикаляне на санкциите срещу Русия, допълни първият дипломат на Европа. Това ще бъде фокусът на 11-ия пакет от ограничителни мерки, който предстои да бъде приет.

Като пример за заобикаляне Борел даде факта, че докато ЕС е намалил износа на коли за Русия почти с 80 на сто, внезапно в съседните централноазиатски държави интересът към европейските автомобили рядко е скочил и се е увеличил с 300 процента. Логично е човек да се досети, че става дума за заобикаляне на санкциите.

Колкото до това, че Индия купува руски петрол, това е нещо напълно законно. Санкциите на ЕС не са екстериториални. Така вносът на руски петрол в Индия се е увеличил с 36 на сто.  Но в същото време експортът на рафинирани продукти от Индия към Европа е скочил 7 пъти. А те са от руски петрол

„Трябва да направим всичко възможно, за да бъде одобрен следващият транш от военна помощ за Украйна“, отговори Борел на журналистически въпрос дали ЕС може да убеди Унгария да оттегли заплахите си за блокирането на тази помощ.

Будапеща настоява от изготвения от Украйна черен списък на подкрепящите руската агресия образувания да бъде извадена банка ОТП. Тя притежава българската банка ДСК.

Борел обаче не каза повече подробности.

Днес Унгария не е отправила такава заплаха, отговори на въпрос на Клуб Z българският служебен външен министър Иван Кондов, който участва в заседанието. На този етап той няма информация дали България по някакъв начин е засегната предвид факта, че ОТП притежава банка ДСК.

България продължава да държи на позицията си, че външнополитическите решения в ЕС трябва да бъдат вземани с единодушие, каза още Кондов. Преди началото на Съвета Борел изтъкна, че би предпочел квалифицирано мнозинство, но че в момента нищо не може да се направи. Въпросът обаче не е бил обсъждан днес от министрите.

Страните членки (Съветът) на ЕС са на последния етап от изработването на санкции за външна намеса в Молдова. Борел се надява те да бъдат финализирани в близките дни.

Също днес Съветът даде начало на Мисията за партньорство в Молдова по линия на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО). Тя трябва да помогне за повишаване на устойчивостта на сектора за сигурност на страната в областта на управлението на кризи и хибридните заплахи, включително киберсигурността и борбата с чуждестранната намеса и манипулирането на информация.

Руското влияние е било дискутирано и на обяда с външните министри на страните от Западните Балкани. Москва се опитва да ги отклони от техния европейски път.

Сърбия и други неназовани страни от региона, които поддържат близки контакти с Русия, са били предупредени, че това е несъвместимо с процеса им за присъединяване към ЕС и накърнява националните им интереси. Тези държави трябва да се съобразяват със санкциите, наложени от ЕС на Кремъл. Борел им дал Украйна за пример за напредък.