Социалната мрежа "ТикТок" (TikTok) е завела дело срещу американския щат Монтана, след като щатските власти забраниха платформата, съобщиха световните агенции, предава БТА.

"Оспорваме противоконституционната забрана, наложена от Монтана на "ТикТок", за да защитим бизнеса си и стотиците хиляди потребители на "ТикТок" в Монтана", заяви платформата в "Туитър". 

Монтана стана първият американски щат, който блокира приложението за споделяне на видеа, след като миналата седмица губернаторът Грег Джанфорте подписа съответния закон. Новите правила забраняват на магазините за мобилни приложения да предлагат приложението на "ТикТок" от 1 януари 2024 г. и възпрепятства социалната мрежа да да извършва бизнес дейности в щата. 

За всеки ден, през който социалната мрежа все още е достъпна, доставчиците на приложения ще трябва да плащат по 10 000 долара глоба. Потребителите няма да бъдат глобявани и тези, които вече са инсталирали приложението на собствени устройства, няма да бъдат засегнати. 

Петима създатели на съдържание за "ТикТок", които живеят в щата, заведоха подобни дела часове след подписването  на закона. 

Социалната мрежа, която е собственост на китайската "БайтДенс" (ByteDance), вече е забранена за ползване на служебни устройства на държавните служители в Канада, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ заради притеснения за киберсигурността, припомня ДПА. 

Приложението има над един милиард потребители в света и се радва на голяма популярност в САЩ и Европа, което създава страхове, че китайските власти и тайни служби може да използват приложението за събиране на потребителска информация, за да разпространяват влияние. Компанията отхвърля тези обвинения.