Американският щат Монтана стана първи в САЩ, забранил оперирането на китайската социална мрежа TikTok, съобщи ДПА.

Законопроектът, приет от щатския парламент, бе подписан снощи от републиканския губернатор на щата Грег Джанфорте. В Twitter той обяви, че го прави, за да защити "личната и частната информация на жителите на щата Монтана от Китайската комунистическа партия".

Законът ще влезе в сила на 1 януари 2024 г. и ще забрани на магазините за приложения да предлагат приложението, а компанията няма да може да работи като бизнес в щата. В противен случай доставчиците на приложения - Google и Apple - ще плащат по 10 000 долара глоба на ден. Добрата новина е, че потребители няма да са заплашени, а тези, които вече го имат свалено, ще могат да го ползват.

Подобна забрана може да бъде заобиколена и чрез сваляне на приложението от други онлайн източници, които регулаторите трудно могат да свалят. Въпреки това се очаква компанията зад TikTok - Bytedance - да оспорва решението в съда. Компанията има свои сериозни доводи - 60% от акциите й са собственост на западни инвеститори, а централата й официално се намира на Каймановите острови. От друга страна, китайските основатели имат по-голям контрол, макар и с 20% от акциите, заради по-големи права на акционерния глас, а реалната централа е в Пекин.

TikTok вече е напълно забранен на мобилните телефони на федералните служители в САЩ и държавните служители в немалко държави по света. Причината - опасенията, че китайските власти и разузнаване могат да ползват информация от него, за да събират огромни количества информация за гражданите на страната. И да упражняват политическо влияние.

Монтана е с население малко над милион души, така че решението е вид тест за всеобща забрана в САЩ, и се очаква и други щати да опитат да прокарат такава. Подобен закон обаче създава сериозен прецедент срещу свободата на изразяване и може и да не издържи обжалване.