"Денацифицирането" на Украйна, "освобождаването" на Донбас - Русия формулира най-разнообразни поводи за насилствената си кампания срещу украинците.

На церемония по връчване на награди в Кремъл рукият президент Владимир Путин представи нова цел на "специалната военна операция": да спре войната.

"Често ни казват, чуваме, че Русия е започнала някакъв вид война. Не. Русия, с помощта на "специалната военна операция" се опитва да спре войната, която се води срещу нас, срещу нашия народ, някои от които заради историческа несправедливост са извън границите на историческата Руска страна. Но това не ги спира да бъдат наш народ. И Русия прави всичко възможно, за да ги защити. И, разбира се, ще продължи да го прави".

Един от наградените - инструкторът за космонавти Олег Новитски - издаде любопитен детайл, малко след като получи медал от Путин. По време на речта си той отбеляза, че "са били поставени под изолация за седмица".

Така подкрепи слуховете от старта на пандемията насам, че всички гости на държавния глава трябва да бъдат поставени под локдаун преди да се срещна с него.