Препоръчвам на всеки депутат, на когото му се поиска имунитетът, да го дава сам, каза за БТА съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според Петков при такива случаи в парламента трябва да се прави комисия, която да разследва. Да внимаваме прокуратурата да не се използва като политическа бухалка, призова той.

Вчера Софийската градска прокуратура съобщи, че е предложила на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев, депутат в 49-ия парламент от ГЕРБ.

Кирил Петков припомни случая с искания имунитет на депутата от "Продължаваме промяната" Радостин Василев.

"Той беше "ударен" от прокуратурата не заради каквото и да е престъпление, а реално защото беше неудобен. Политическата бухалка на прокуратурата го удари. В нашата парламентарна група ние казахме, че няма да позволим прокуратурата да прави каквото си иска с нашите депутати и да ги използва за политически цели.

"Казахме, че ще го подкрепим и няма да гласуваме "за" махането на имунитета му. След това видяхме, че в европейската политика се прави комисия, която разследва трябва ли да се вдига имунитета или не и това е най-обективният начин", обясни Кирил Петков.

И допълни:

"Радостин Василев нямаше от какво да се притеснява и сам си даде имунитета, това е точният модел, който трябва да се вкара за всеки един. С други думи, аз съм ок да се направи комисия, да внимаваме прокуратурата да не се използва като политическа бухалка. Аз лично призовавам всеки, който не се страхува, да си дава имунитета сам".

Прокуратурата в момента играе като политически субект, не трябва да позволяваме прокуратурата да удря, когото си иска, когато си иска, без да сме сигурни, че има реален смисъл за това, отбеляза Петков.

От ГЕРБ вече заявиха, че ще защитават Добрев. По неофициална информация от "Продължаваме промяната - Демократична България" също ще подкрепят един такъв подход за недаване доброволно на имунитети.

Според Петков ситуацията е такава, че явно може "Продължаваме промяната" и ГЕРБ заедно да работят за провеждането на съдебната реформа.

В петък ще гласуваме първа стъпка от правосъдната реформа - главният прокурор да бъде контролиран, да има разследване, припомни Кирил Петков.

Кирил Петков се включи снощи в София в шествието с искане за съдебна реформа.