Дългоочакваната "канонада" от искания на имунитети на депутати - предимно от ГЕРБ и ПП-ДБ започва с Делян Добрев.

Това става ясно от прокурорския пресцентър. Бившият енергиен министър на ГЕРБ е обвиняем за:

"Умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай".

Обвиненията се отнасят за периода му като енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Според съобщението той не е упражнил достатъчно контрол за строежа на "Белене" и... 

"... Са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро."

Всъщост "новината" не е много нова - че срещу Делян Добрев се повдига обвинение във връзка с изграждането на Втора атомна бе съобщено през 2016 г.

Сега искането е да се свали имунитетът му "за продължаване на наказателното преследване".

Щетата е нанесъл, като не е контролирал шефа на БЕХ, и "не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката... за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”.

Просто казано: държавното обвинение твърди оттогава (вече 7 г.) нанесени щети за 4,5 млн. лв. - за толкова Добрев не е разпоредил спиране на плащанията към фирма "Парсънс", след като държавата бе взела решение за замразяване на втората АЕЦ.

Миналия понеделник Иван Гешев даде гневна пресконференция, най-вече срещу "лицето Бойко Методиев Борисов", а вчера даде втора. Той пуска записи, в които го натискат (пратеник на "Банкята" - Йордан Стоев от ВСС) да подаде оставка и дори му нареждат къде да постъпи на служба, а Гешев дори използва изрази като "помияри", че трябва да "бъде изметен политическият боклук" и пр.

Интересно е, че в същия период започнаха да валят съобщения от държавното обвинение, че се работи интензивно по делото "Барселонагейт", че прокуратурата е сезирана няколко пъти срещу Бойко Борисов, срещу Мария Габриел, Мирослав Найденов и пр.

По конституция и НПК - естествено всяка от тези проверки се води от съвсем различни наблюдаващи прокурори, избрани чрез системата за случайно разпеделение. А само те решават, водени от закона и вътрешното си убеждение кога по кое дело какви процесуални действия да предприемат.

Това обявяват и самите прокурори в множество декларации, становища, открити писма и пр. - че са независими.

Ето и оригиналното съобщение на прокурорския пресцентър от днес:

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49. Народно събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК).

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.