Една от най-повтаряните руски опорки след началото на инвазията е, че Украйна е държава на 30 години, изкуствено създадена в рамките на СССР и еманципирала се след разпада на блока.

Тази идея най-накрая получи съкрушителен удар в сърцето. И то не от кой да е, а от самия архитект на геноцида в Украйна - руския президент Владимир Путин.

По време на среща между държавния глава и председателя на руския Конституционен съд Валерий Зоркин, излъчена по "Россия 24", магистратът показа географска карта, която по думите му e била създадена в епохата на Луи XIV - втората половина на XVII в. Той отбеляза, че специално я представя на Путин, за да му покаже, че "няма Украйна тук" - само Полско-Литовската общност и Московското царство (през 1721 г. то е преименувано на Руско царство). 

Президентът отвърна уверено.

"Това е общоизвестно", след което обясни. "Тези земи просто са били част от Полско-Литовската общност и след това стават част от Московското царство. И едва по-късно, след Октомврийската революция, квазидържавни формирования започват да се появяват. Съветското правителство създаде Съветска Украйна. Никога не е имало каквато и да е Украйна в историята на човечеството до този момент".

В социалните мрежи обаче се появиха стопкадри от картата, над която разсъждаваха Путин и Зоркин. Изглежда и двамата са пропуснали да забележат надписа с големи букви: "Украйна, държава на казаци", разположен там, където се намират днешните земи на страната.

Съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашченко обърна внимание и на още един любопитен детайл. Крим, който Русия възприема за своя изконна територия, е вписан като земя на кримските татари.