"Разбрали сме се за машини, да помислим как да направим изборния процес чист - дали чрез сканиращи устройства, дали да се четат."

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник, между другото, в основното си изказване по повод бъдещата коалиция с ротационен премиер с "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Изненада няма - макар ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, да въведоха смесен модел на гласуване с хартия и машини, популистката първа партия никога не е имала проблем да си променя мнението от днес за утре. Засега репликата е някакъв реверанс към бъдещите партньори в оригиналната формула за правителство, но от ПП-ДБ също обявиха, че приоритет ще е нов Изборен кодекс. Според тях - за връщане към машинното гласуване.

Какви са обаче тези сканиращи устройства и защо ги споменава Борисов? Това всъщност е старо предложение на ДПС, и по свой си начин комбинира недостатъците и на хартиеното, и на машинното гласуване. А всъщност е метод за броене.

Машина за оптично броене

Системи за оптично сканиране на бюлетините съществуват от години, и се ползват частично в САЩ, Великобритания и Южна Корея. Идеята е на пръв поглед проста - бюлетините се вкарват в машина, която ги сканира, разпознава за кого е вота, и запазва тази информация в паметта си. От там нататък броенето на вота протича като при вече познатите ни големи таблети.

Този метод има потенциала да спести всякакви грешки при броенето на бюлетините, и да доведе до изготвен от машина (която обикновено прави по-малко грешки от хората) изборен протокол. 

Тя може да се разглежда като вид смесено гласуване - но това значи, че носи рискове и на двата вида вот.

Има и някои предизвикателства - машините за оптично разпознаване често са доста по-скъпи от обикновените машини за гласуване. Трябва и специфичен вид на бюлетината, в някои случаи отбелязване със специален печат. В някои американски щати има отделна машина, с която се отбелязва върху бюлетината. Като цяло, оптичното сканиране е един от най-скъпите методи за гласуване.

Не са малко и възможните грешки:

  • оптичните скенери различават светли и тъмни пиксели на бюлетината - черна черта, прах, надраскването й могат да доведат до отчитане на изцяло черно поле и съответно невалиден вот. Бяла черта може да блокира сензора напълно.
  • често бюлетините се напъхват накуп в машините, за да се ускори броенето, и това води до заяждане на машината - чисто механично, както се случва и с обикновен скенер
  • бюлетините могат да бъдат поставени накриво или наобратно, а машината дори да не отчете грешка, просто да измести гласовете с едно квадратче
  • грешки в софтуера на броенето могат да доведат до грешно преброяване на вота
  • невъзможността да се прочете бюлетината е често срещана и води понякога до 8% "пресъздадени бюлетини" - такива със скъсвания, намокряне или гънка, която пречи на скенера, които се очаква секционните комисии внимателно да копират върху нова бюлетина и да преброят.

Машинното преброяване със скенер, за разлика от гласуването директно с машина, също така не защитава от унищожаването на бюлетини и преброяването на попълнени от СИК фалшиви бюлетини

В САЩ, Англия и Шотландия са засичани множество случаи на грешки със стотици хиляди гласове. Така че трудно би могло да се сбъдне пожеланието в следващите думи на Борисов:

"По тази тема да изчистим така нещата, че да няма зачерквани протоколи, да няма фира, която да срамува избирателните комисии."

Южна Корея има малко по-елегантна употреба на машинното броене - там то се ползва на второ ниво, в районните избирателни комисии, където всички хартиени бюлетини се носят за второ броене. Подобна система би изисквала машини само в 31 РИК-а у нас, но ще означава, че те трябва да са скъпи и да бъдат внимателно зареждани от екип концентрирани хора в изборната нощ. 

Защо Бойко Борисов иска да въведе още една технология в и без това сложната българска система за гласуване, ще се преборят ли ПП-ДБ за просто връщане само към "старите" машини, и защо ГЕРБ станаха такива фенове на идея на ДПС - можете да си отговорите сами в следващите седмици.