Изборен кодекс до безкрай. Очаква се и 49-ото Народно събрание, досущ като предшестващите го от 2011 г. досега, отново да отвори закона, с който се уреждат правилата за гласуване за пореден ремонт. Този път обаче има нова концепция за въвеждане на машини - сканиращи устройства. Или по-точно старата концепция на ДПС, реабилитирана от ГЕРБ. От ПП-ДБ обаче настояват за връщането на доскорошния способ за гласуване в големите секции, при който устройствата отпечатват в края на деня протокол с резултата, а хартиената бюлетина е само в малките секции с до 300 избиратели.

Може ли ИК да се окаже първият разнобой в неродената още формално управленска формула?

Заявка за промяна на изборните правила дадоха вчера и от ГЕРБ, и от "Продължаваме промяната".

"Правителството с втория мандат се ангажира да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), така че да се гарантира честността на вота на българските граждани".

Това обяви акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател с втория мандат - на "Продължаваме промяната-Демократична България" в компанията на Мария Габриел, която се очаква също да бъде министър-председател. Както е известно, вчера двамата обявиха, че се върви към управление ГЕРБ-ПП-ДБ за 18 месеца, като Денков ще е начело на Министерския съвет за девет месеца, а в следващите девет ще бъде сменен от Габриел. Стана ясно, че има съгласие в двете коалиции за промени в ИК.

По информация на Клуб Z това съгласие е било постигнато по време на интензивните 48-часови преговори миналия уикенд, като от ПП-ДБ са поставили пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов условие за връщане познатия ни машинен вот като господстващ способ в изборния процес и той е дал съгласие. В обединението отдавна работят по изменения в ИК, като едно от тях е гласуване с устройствата, протоколът от които да се счита за меродавен за отчитането на резултата - както беше доскоро.

"Понеже те поставиха въпроса и за машинното гласуване... Ние сме ги побеждавали и с машини, и без машини. Разбрали сме се за..., нека да са машини, но да помислим как да направим изборния процес чист - дали със сканиращи устройства, дали да се четат... Поел съм ангажимент по тази тема да изчистим така нещата, че да няма зачерквани протоколи, да я няма тая фира дето да срамува хората в избирателните комисии. Така че и по тази тема ще проведем разговор", затвърди малко по-късно през деня самият Борисов.

Той обаче не говори за познатите ни машини за гласуване, които т.нар. Хартиена коалиция (ГЕРБ, ДПС и БСП) превърна миналия парламент в на практика принтери (което се случваше на 18-часови заседания, съпроводени със скандали и сериозен отпор на ПП и ДБ), а за исканите от ДПС сканиращи устройства. Тоест, избирателят попълва хартиена бюлетина, а резултатът се отчита след сканиране.

По неофициална информация на Клуб Z, ГЕРБ и ДПС са имали уговорка за отваряне на ИК за въвеждане на този тип устройства, но в хипотезата, в която двете партии, заедно с БСП, направят правителство. Тази конфигурация обаче стана невъзможна след оттеглянето на социалистите от преговорите. Към онзи момент се е обсъждало още въвеждането на новия способ за гласуване да влезе в сила за местните избори тази есен (т.е. пак в последния момент преди избори). От "Сиела норма", неизменният доставчик и "логистик" на българските избори, вече публично изявиха готовност да доставят и скенери, ако законодателят реши да ги въведе.

Но и от ПП, и от ДБ настояват машинният вот да се върне във вида, в който беше преди "Хартиената коалиция" да премахне и протокола, и флашпаметта и на практика да принуди членовете на секционните комисии да броят ръчно разписките, както и хартиените бюлетини да се ползват само в малките секции. И това не е новина.

"Законодателен качамак"

ГЕРБ, ДПС и БСП вече опитаха веднъж да въведат скенера, за който от Движението говорят от години насам. Това стана при гледането на измененията в ИК в миналия парламент на второ четене и предизвика хаос в залата. Ситуацията тогава бе описана от съпредседателя на ДБ Христо Иванов като "законодателен качамак, забележителен качамак".

След десетки часове дебати "Хартиената коалиция" успя да върне бюлетината в големите секции във варианта смесено гласуване. Но от местните избори през тази есен машината трябваше да отиде в историята, като трябваше да бъде заменена с исканите от ДПС сканиращи устройства - предложение, отхвърляно дотогава от мнозинството, в т.ч. и в комисията по правни въпроси. Така на следващите редовни избори, каквито се явява вотът за местна власт наесен и на всички следващи, се очакваше да попълваме добрата стара хартиена бюлетина, а сканиращи устройства да отчитат резултата. Или да се случи точно това, за което от Движението се заканиха още с отварянето на Изборния кодекс: "Няма да допуснем тези машини повече до избори!". Или поне това бе идеята.

Така на практика депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС приеха едновременно два съвсем различни вида гласувания. Първият бе смесеното гласуване, т.е. избирателите в големите секции с над 300 избиратели да имат право да посочат с машина ли искат да гласуват или с хартия - каквото изначално бе предложението на левицата, с което тръгна и ремонтът на ИК. Паралелно обаче същото мнозинство одобри още един самостоятелен текст - на ДПС - който гласеше: "В избирателната секция избирателят гласува с хартиена бюлетина". В него не се говореше за сканиращи устройства, а само за хартия. Такива бяха предвидени в по-нататъчните разпоредби, които към онзи момент не бяха приети. И така на практика излезе, че ще гласуваме само с бюлетина.

В останалите разпоредби, вързани с този текст, се предвиждаше въвеждането на сканиращото устройство, като в преходните и заключителни разпоредби бе посочено, че хартия и скенер ще останат единственият способ за гласуване от местните избори нататък. И сегашната машина, плод на експериментално гласуване от 2014 г., насам, трябваше да отиде в историята. И понеже тези допълващи текстове все още не бяха гласувани и настана хаос в зала, бе поискана почивка. От ПП предпоставиха, че ако не се приемат и текствете за сканиращите устройства, в действителност ще гласуваме само на хартия, след което заедно с ДБ напуснаха залата, не се върнаха след почивката.

Всички опити на ГЕРБ и ДПС да убедят останалите, че няма да остане само текстът с хартията, а ще се приемат и тези за скенерите, се оказаха безпллодни. В социалните мрежи вече бяха "гръмнали" постове за това, че "Хартиената коалиция" е елиминирала всякакви технически устройства от изборния процес - и машини, и скенер. След дадената почивка Божидар Божанов (ДБ) единствен влезе в залата, за да обясни защо дори и да се приемат сканиращите устройства, те не са добро решение - Божанов изтъкна, че те не са били обсъждани предварително, припомни, че не бяха подкрепени от правната комисия, обрисува всички технически въпроси, които възникват около тях и изтъкна, че за разлика от машината, те се въвеждат директно, без никакви експерименти.

В отговор Десислава Атанасова (ГЕРБ) даде заявка, че текстовете за скенерите няма да бъдат подкрепени, а мнозинството ще се върне на основополагащия ги текст за гласуването само с хартия и ще отмени и него. В действителност не минаха.