"За мен е голяма радост. Това, което успях снощи да кажа на български по време на словото си, искам сега да го пожелая на цяла България. Честит празник, честито чудо на езика".

Това каза пред бТВ писателят Георги Господинов, който късно снощи спечели престижната награда "Букър" за романа си "Времеубежище".

"Имаше голямо напрежение. Бяха дошли финалистите от четири континента. И когато съобщиха името на романа просто не можехме да повярваме.

Защото това е най-престижната световна награда за книга. Всичко това се случва в навечерието на 24 май. Всичко това може да бъде постигнато с 30-те букви, които ползваме от векове. Това е най-хубавото и това ми се ще да предам нататък.

За първи път бълагрска книга бе номинирана, възможно е да се пише на български и да се стигне до този връх".

Това каза още Господинов. И допълни, че тази книга "започна да пътува в трудно време, но тя беше написана за трудно време".

"На нея и се случиха неща, които не съм очаквал. Най-хубавото, което се случва, е че идват читатели от различни наицоналности. Читатели, които познават книгата и й се рдват. Това е на-добрия път за една книга.

Благодаря на всички, които вярваха в нея. Благодаря на читателите си, с които сме заедно от години. Беше и е дълъг път. Благодаря на писателите преди мен, от които съм се учил. На българските писатели за всичко изстрадано и написано. За радостта, която видях в България, след обявяването на наградата снощи. Радостта заради книга е чиста радост. Благодаря ви. Възможно е. Иска ми се това да отвори вратата към българската култура и да ни даде кураж", каза още Господинов.