Романът на Георги Господинов в превод на английски език на Анджела Родел спечели интернационалната награда "Букър" за 2023 г. Това е едно от най-престижните отличия за литература в света. Роман на български език за първи път въобще беше допуснат до номинациите и при този пробив взе и наградата.

"Романът е личен и политически едновременно", каза Господинов при награждаването си.

На български език той честити 24 май, като го определи като най-важния за самия себе си празник.

"Честито чудо на езика!", каза още той.

"Времеубежище" беше избран сред шест заглавия, останали в късия списък на номинираните.

Заедно с Георги Господинов за наградата се бориха още Мариз Конде за "Евангелието според Новия завет"; Чун Мйънг Гуан за Whale ("Кит"); Гауз за Standing Heavy, Гуадалупе Нетел за Still Born ("Мъртвороден") и Ева Балтазар за Boulder ("Скала").

Председателката на журито тази година френската писателка Лейла Слимани отново повтори, че това е бил един много секси списък от заглавия, имало е разнообразие на писателските гласове. Имало е фантастика, еротизъм, метафизика...

"Не беше лесно, защото харесвахме всички книги", каза Слимани като обясни, че журито е спряло избора си за победител на роман, който говори и за индивидуалното и за колективното.

Сред най-прочутите носители на "Букър" са Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън, Арундхати Рой, Казуо Ишигуро и др.