"Лудогорец" спечели Купата на България за първи път от 9 години насам. На финала "орлите" победиха ЦСКА 1948 с 3:1 и сега се насочват към дубъл.

Двубоят се игра пред рекордно малко публика - за финал, на стадион "Васил Левски" - едва около 1000 зрители. Те видяха как тимът на Ивайло Петев вдига националния трофей за трети път - след 2012-а и 2017 г.

Кайо Видал откри в 8-ата минута, а в 43-тата удвои. Малко след почивката гол на "орлите" бе отменен с ВАР заради сантиметри засада. В 59-ата Ивайло Чочев намали и върна интригата.

Не дълго по-късно ВАР не зачете и попадение на ЦСКА-София - резултатът би станал 2:2, но засадата бе явна.

Всичко приключи в 80-ата, когато видеоасистентът се намеси, за да може съдията да посочи центъра за попадение на Матиас Тисера - 3:1.

Като изключим първите минути, в които "Лудогорец" доминираше изцяло, двубоят предложи открита игра и много голови ситуации. Жалко, че се случи пред малко зрители, но това бе очаквано. Едните имат много малко фенове, а почитателите на другите са почти само в Разград и доказано не са така запалени. 

"Лудогорец" наложи натиск от първите минути, като постави под изпитание вратаря Даниел Наумов. Той допусна грешка веднъж, а при друга ситуация Елитон изби топката пред голлинията след удар на Оливие Вердон.

При първия гол на Видал стражът отново не изби топката добре, така я поднесе на крака на играча на "Лудогорец" за 1:0. "Зелените" продължиха с по-активната игра, а от средата полувремето съперникът им изравни играта и започна да атакува. В 35-ата минута Чочев пробва вратаря Симон Слуга, който се намеси и изби в корнер.

Така в края на полувремето "Лудогорец" натисна спусъка отново при добра акция, а Десподов асистира на Видал за втори път - 2:0. 

Веднага сред антракта Алекс Колев триково удари греда над Слуга. Веднага след това Спас Делев вкара за 3:0, но гол не бе признат заради "тънка" засада на Видал. 

Дойде "дежурното" попадение на Чочев. Десет минути по-късно Елитон изравни, но имаше реакция първо от страничния съдия, потвърдена от технологията.

Тя имаше решаваща намеса и при третото попадение на "Лудогорец", дело на Матиас Тисера. До края - с 10-минутно добавено време, можеха да паднат още голове, поне по един и в двете врати.

В неделя двата отбора ще играят и в Първа лига, като ЦСКА 1948 ще е домакин в Бистрица.

Ивайло Петев: Не можем да си позволим да отписваме Купата

"Чувствата са много хубави, много приятни. През целия турнир се борихме, за да стигнем този финал, коментира треньорът на "орлите" Ивайло Петев. - Днес също показахме характер и затова съм много радостен за момчетата. Както има една приказка, няма невъзнаграден труд. Съжалявам единствено, че не взехме по-голям аванс през първото полувреме. Направихме една грешка през второто, след която мачът се изнерви.

Важното е, че успяхме да вкараме трети гол и да решим всичко. Клуб като "Лудогорец" не може да си позволи да отписва Купата на България. Имаме 22-ма играчи, за да можем да правим ротации и да се борим на всички фронтове. Искахме да бъдем свежи в средата на терена и постигнахме това.

Тази вечер ще празнуваме, но от утре вече ще мислим само за мача в неделя. Имаме още три срещи до края на сезона, които трябва да спечелим. Не мисля за следващия сезон, а само за настоящия и това да спечелим титлата."

Тодор Янчев: При втория гол играчи искаха да пият вода, аз им виках да се обърнат към терена

"Не е приятно да загубим и причините за това поражение са много, каза пред медиите старши треньорът на загубилите Тодор Янчев. - Но на първо място влязохме прекалено плахо в двубоя. Допуснахме два гола, като особено вторият бе твърде лек. Някои от играчите искаха да пият вода, докато играта продължаваше, а аз им крещях да се обърнат към терена.

В мачове като този ни трябва опит и по-голямо самочувствие. Показахме, че можем да играем, но това стана при 0:2. което е много трудно срещу отбор като "Лудогорец". Трябваше да си вярваме повече и да стъпваме по-здраво в единоборствата. След един такъв финал уроците са много, но взимаме опита от него и гледаме напред."