Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е безпринципна, сглобена от "омерта и желание за власт", обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в ефира на бТВ тази сутрин. И Столетницата, очаквано, ще е в опозиция, подчерта тя.

"През всичките години не му клекнахме. Къде са "Атака", АБВ, НФСБ, „Патриоти“, РЗС? Който се е прегърнал с Бойко Борисов, е приключил“, припомни Нинова.

Формално БСП никога не е била в коалиция с ГЕРБ, но реално много пъти двете партии са били в тематични коалиции по съществени теми за модела на управление на Борисов. Във втория мандат на ГЕРБ БСП, заедно с ГЕРБ и ДПС, бламираха промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа и това доведе до оставката на Христо Иванов като правосъден министър.

В третия мандат на Борисов излъчените от БСП членове на ВСС, заедно с тези на ГЕРБ и ДПС, избраха Иван Гешев за главен прокурор. Малко по-късно Сотир Цацаров бе избран от парламента за шеф на КПКОНПИ с гласовете на депутати от трите партии.

В миналия парламент пак те върнаха хартиената бюлетина. Малко по-късно представители на ГЕРБ, ДПС и БСП бяха санкционирани по закона "Магнитски".

Според Нинова целта на бъдещия кабинет била и да се освободи Борисов и "няколко души от ПП" от търсене на отговорност - като припомни, че първата им заявка е да не се дават поискани от прокуратурата имунитети на депутати.

Лидерката на Столетницата е възмутена и от желанието на новото обединение да се сменят съставите на регулаторите - въпреки че мнозинството от тях са с изтекли мандати и спешно се нуждаят от такава замяна.

Според Нинова преговорите от страна на ГЕРБ с БСП и другите партии не са били сериозни, а просто са целели да притиснат ПП-ДБ. Тя обяви и планираната съдебна реформа за обречена.

"Винаги сме били за оставката на Гешев, но това, което се предлага не е решение на съдебна реформа. Това ще налее хаос и несигурност в съдебната система. ПП-ДБ предлага главният прокурор да бъде разследван от следовател. ГЕРБ и Крум Зарков предлагат от съдия“, отбеляза тя. "Това е реформа – „сменяме Гешев, слагаме Пешев“. Няма задълбочена и истинска промяна, която да доведе до справедливост и истинско правосъдие."

Всъщност номинациите на левицата във ВСС спасиха Гешев от отстраняване само преди няколко месеца. А преди това и през 2020 г., дни след като БСП уж се обяви за оставката на главния прокурор след нахлуването в президентската институция.