"Отивайте в парламента да вършите работа".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към депутатите от партията, които напуснаха парламента, за да се включат в протеста в негова защите пред Софийската градска прокуратура. Там Борисов бе разпитан по делото, известно като "Барселонагейт" и за твърденията срещу него за злоупотреба с власт.

Борисов отказа да коментира подробности от разпита.

Заради отсъствието на депутатите от ГЕРБ парламентът продължи да работи без кворум. Депутатите дебатират по внесените законопроекти, но не гласуват.

Борисов влезе с автомобил на НСО в паркинга на сградата, без да се спира за коментар пред очакващите го журналисти.

Пред сградата на СГП се бяха събрали членове и симпатизанти на ГЕРБ, както и народни представители от парламентарната група на ГЕРБ‐СДС.

"В един и същи ден и час Бойко Борисов е викан на разпит на две места. Това са опити да се осуети правосъдната реформа, такава каквато в момента се обсъжда и конституционните промени, които се обсъждат, и е опит да се осуети съставянето на кабинет", заяви Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ.

Според него присъствието на членове на партията пред сградата на прокуратурата е символична подкрепа за техния лидер и изразява желание реформата в съдебната власт да продължи.

По думите на другия заместник-председател на партията Томислав Дончев от ГЕРБ ще продължат да изразяват подкрепата си за своя лидер по всякакъв начин.

"Няма нищо притеснително. Въпросите са същите каквито са били и преди две години, когато е разпитван. Няма нищо ново. Няма никакво притеснение, просто някаква рутинна процедура, а другото е проверка, дори не е досъдебно производство", каза адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков след като лидерът на ГЕРБ излезе от разпита в Софийската градска прокуратура (СГП).

И допълни:

"Отиваме на другия разпит във Върховната касационна прокуратура. Обадил съм се на прокурорите, те ни чакат, тъй като призовките бяха за един и същи час, отиваме в Съдебната палата".

На въпрос дали лидерът на ГЕРБ е разпитан като свидетел, Менков потвърди.