Най-вероятното ни решение ще е да не участваме с политически представители в този кабинет, но ще дадем политическа подкрепа в парламента за него

Това заяви в Народното събрание председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов по отношение на евентуален кабинет с втория мандат и премиер на ротационен принцип.

Иванов подчерта, че окончателното решение ще бъде взето от съответните органи на партиите в "Демократична България", когато стане ясен окончателният състав на проектоправителството.

"Нашето решение е, че правителство с втория мандат трябва да има", подчерта Иванов.

Но добави, че според тях в тази ситуация по-разумно е да се стъпи върху кабинет с неутрални, неполитически, експертни фигури. Затова и от "Да, България" нямало предложения за техни министри.

"В момента все още текат преговори, всички партии в ДБ, очакваме да видим крайния резултат, преди съответните органи да вземат решения", каза Иванов.

Той отбеляза, че "Да, България" са делегирали на Николай Денков да води разговори за съставяне на кабинет с втория мандат.

"Нашата препоръка беше правителството да е изцяло в експертен формат", добави Иванов.

На въпрос дали ще има персонални промени и истина ли е твърдението, че от ГЕРБ настояват за трима техни представители в бъдещия кабинет, Иванов отговори, че доколкото нагласата им е за подкрепа в парламента, не са "особено въвлечени в разговорите за състав" и затова не може да коментира.

"Да не обсъждаме хипотези, като видим за какво става дума, дали изобщо има такова нещо, ще мога да коментирам", допълни Христо Иванов.