Украински официален представител днес обяви, че страната му вече е започнала контранастъплението си срещу руските окупационни сили и че води интензивни сражения по цялата фронтова линия.

Президентският съветник Михайло Подоляк каза пред италианската телевизия РАИ, че украинската офанзива продължава вече няколко дни.

„Контранастъплението продължава вече няколко дни, по 1500 километра граница се води интензивна война, но действията вече са започнали“, каза той пред италианския телевизионен канал Rai.

Подоляк подчерта, че украинските военни няма да удрят територията на Русия със западни оръжия - те ще бъдат използвани изключително за освобождаване на окупираните от Москва територии.

По-късно Подоляк уточни в Туитър: 

1. Това не е "еднократно събитие", което ще започне в даден час на определен ден с тържествено прерязване на червена лента. 2. Това са десетки различни действия да бъдат разгромени руските окупационни сили в различни направления, които вече се провеждаха вчера, провеждат се днес и които ще продължат утре. 3. Интензивното разрушаване на вражеската логистика е също контраофанзива".

Подоляк каза, че Украйна вече има ракети с голям обсег, западни танкове и противовъздушни системи, които и позволяват да води успешни контранастъпателни операции.

Той припомни, че украински военни пилоти ще се обучават да управляват американски изтребители Ф-16 и при евентуалната доставката на такива бойни самолети Украйна ще може да затвори въздушното си пространство за противника. По-ранно военни експерти отбелязаха, че за целта ще бъдат нужни месеци, ако не години.