За пореден път шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин разкритикува руската война. В интервю той предупреждава за поражение на Кремъл. Той говори и за десетки хиляди загинали руски войници. Цифрата е в рязък контраст с твърденията на Русия.

„Трябва да се подготвим за много трудна война“, заяви той пред прокремълския журналист Константин Долгов, който публикува видеозапис на интервюто с Пригожин в сряда вечерта.

За да не загуби Русия, тя трябва да обяви военно положение и да превключи икономиката към производство на боеприпаси, каза Пригожин. "Трябва да започнем нова мобилизация", каза довереникът на кремълския лидер Владимир Путин. Всички трябва да работят само за войната.

Пригожин отново припомни многобройните поражения на руските войски, които са "намокрили гащите" пред Киев и в Херсон, а след това са си тръгнали. 61-годишният мъж също така заяви, че не той е започнал "специалната военна операция", а други. В същото време Пригожин заяви, че току-що започналата борба трябва да бъде доведена до край.

Пригожин говори и за заявената от Кремъл военна цел за "демилитаризация" на Украйна. Днес Украйна разполага с много повече и по-тежки оръжия и повече боен персонал, отколкото преди войната, посочи той. Всъщност Русия е "милитаризирала" страната. Пригожин дори похвали украинската армия като една от най-добрите в света. "Те имат високо ниво на организация, високо ниво на обучение, високо ниво на разузнаване, разполагат с различни оръжия. Те работят с всички системи - съветски или натовски - еднакво успешно."

В противовес на това той отново критикува руското министерство на отбраната, че не осигурява на армията на „Вагнер“ достатъчно боеприпаси или искания персонал. Пригожин заяви, че целият Донбас е можел да бъде превзет още днес, ако е получил поисканите 200 000 войници като подкрепление. „Вагнер“ днес разполагал с 6000 души, които можели да водят рота. Следователно те биха могли да контролират армия от 600 000 войници. Но във военното ръководство има опасения, че войниците на „Вагнер“ могат да се обърнат срещу руския силов апарат и в крайна сметка да тръгнат към Москва - каза той.

Пригожин също така опроверга твърденията на Кремъл за броя на загиналите войници във войната срещу Украйна. По думите му неговите войски са загубили повече от 20 000 бойци в продължителната битка за град Бахмут. Тази цифра е в рязък контраст с твърденията на Москва, че Русия е загубила само малко над 6000 войници по време на инвазията.

В четвъртък началникът на "Вагнер" обяви, че неговите войници ще предадат позициите си в Бахмут на редовните сили. Съответно всички наемници на „Вагнер“ трябва да бъдат изтеглени до 1 юни. Наскоро Пригожин обяви, че Бахмут, за който месеци наред се водеха ожесточени спорове, е напълно превзет. Битката за града в Донецка област се смята за най-кръвопролитната досега от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Информацията в момента не може да бъде проверена независимо.

Украинското командване отрече съобщението и каза, че силите на “Вагнер” на практика са били разбити под Бахмут.