Руското министерство на външните работи обяви, че от 1 септември затваря генералното консулство на Швеция в Санкт Петербург и руското в Гьотеборг в отговор на "конфронтационната политиката", провеждана от Стокхолм, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шведската посланичка Малена Мард е била извикана днес в руското външно министерство, за да бъде уведомена за това решение, се казва в изявлението.

Москва обяви също експулсирането на петима шведски дипломати в отговор на подобна мярка, предприета миналия месец срещу руски дипломати в Швеция.

"Руската страна реши – като контрамярка – да обяви за персона нон грата петима шведски дипломати, включително трима подчинени на аташето по отбраната в шведското посолство в Москва", пише в изявлението.

В края на април Швеция обяви, че експулсира петима руски дипломати за "дейности, несъвместими" с дипломатическия им статут.

"Тези действия на шведските власти само влошиха състоянието на двустранните отношения, които се изостриха до безпрецедентно ниво, по-конкретно заради непрекъснатата русофобска кампания в Швеция“, каза руското външно министерство.

Швеция е кандидат за членство в НАТО - решение, взето от Стокхолм след началото на руската инвазия в Украйна.