Годишната нетна миграция в Обединеното кралство достигна рекордно високо ниво от 606 000 души за изминалата година, предаде Ройтерс, като се позова на официални данни, публикувани днес.

Това ще засили още повече натиска върху британския премиер Риши Сунак, обещал броят на имигрантите в страната да намалее, отбелязва агенцията.

Високите нива на легалната миграция отдавна са водеща тема в политическата риторика на Великобритания, като освен това този въпрос беше една от основните подбуди за референдума за Брекзит през 2016 г.

От повече от десетилетие правителства, оглавявани от консерватори, едно след друго обещават да намалят миграцията, като дори се опитаха да постигнат нетни резултати под 100 000 души. По данни на Националната статистическа служба, оповестени днес, общо 606 000 души са имигрирали във Великобритания за изминалата година, приключила през декември 2022 г., в сравнение с 504 000 души за периода до юни 2022 г.   

Според лидерите на кампанията за Брекзит, напускайки Европейския съюз, Великобритания ще може да окаже по-голям контрол на границите си. Много от британците, които подкрепиха излизането от ЕС, също обосноваха избора си с големите мигрантски вълни и натиска, които те оказват върху обществените услуги.

През последните години обаче Великобритания предостави възможности за получаване на виза за украинци и за жители на бившата си колония Хонконг, а фирми в отделни сектори, като инженерство, строителство и кетъринг, настояват правителството да им позволи да назначават чужденци.

Нетната миграция във Великобритания през 2015 г., т. е. годината преди референдума за Брекзит, беше 329 000 души.

Сунак обеща да редуцира нивата на легалната миграция, без обаче да постави определени целеви рамки. По-рано тази седмица британското правителство каза, че ще отмени правото на някои чуждестранни студенти да бъдат придружавани от членове на семейството си, докато учат.

Освен това британският премиер обеща да се справи с нелегалната миграция, след като през последните години десетки хиляди души пристигнаха в страната с малки лодки през Ламанша.