Гръцката евродепутатка Ева Кайли, заподозряна заради аферата „Катаргейт“, е освободена от домашен арест, предаде АФП.

Това стана, след като белгийският прокурор по делото разреши свалянето на електронната гривна от бившия зам.-председател на Европейския парламент. Говорителят на прокуратурата заяви, че тази мярка вече не е необходима за продължаване на разследването.

Кайли бе задържана в Брюксел през декември 2022 г. Тя бе освободена от предварителния арест в средата на април и пратена под домашен арест с електронна гривна. Сега евродепутатката е на свобода под съдебен контрол.

Мерките за наблюдение на двама други заподозрени по делото за предполагаема корупция в Европейския парламент вече бяха отменени този месец. Това са белгийският евродепутат Марк Тарабела, който също като Кайли твърди, че е невинен, както и нейният партньор Франческо Джорджи. Той е и бил парламентарен сътрудник на Пиер Антонио Панцери - бивш италиански евродепутат, който е централна фигура в случая.

Панцери продължава да носи електронна гривна, отбелязва АФП.

Тарабела е бил забелязан в средата на седмица в ЕП, пише „Политико“. Той участвал в заседание на парламентарната Комисия по рибарство.

Арестите бяха извършени заради предполагаема корупция, от която се смята, че са се облагодетелствували Катар и Мароко. Срещу най-малко шестима заподозрени са повдигнати обвинения за участие в престъпна организация и пране на пари.