"Притеснявам се, че процесът за съставяне на правителство ще бъде затруднен. Очаквам да има възпламеняване на емоции в ГЕРБ сега. То затова е направено - има хора от групата, които се съпротивляват и сега им се дава бензин в ръцете."

"Единодействат страни, които не се понасят - свързани с президента и такива, свързани с ГЕРБ."

Така съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира заформящият се скандал около депутата от ПП-ДБ Радостин Василев (гражданска квота). Както е известно, вчера Василев анонсира, че напуска парламентарната група и днес ще даде пресконференция, за да се мотивира. В парламента тръгнаха коментари, че Василев има намерение да изнесе под формата на записи вътрешни разговори от структурите на ПП. Снощи съпредседателят на ПП Кирил Петков изпревари събитията - обяви, че бившият съратник на Слави Трифонов ще пусне манипулирани записи, компрометиращи варианта за съставяне на редовен кабинет с ГЕРБ. Обвини за това "дълбоката държава" и службите за сигурност. Попита и защо президентът (принципал на службите) бави връчването на втория мандат на ПП-ДБ.

"Преди пет дни беше върнат първият мандат на ГЕРБ. Пет дни президентът не намери време да ни връчи на нас мандата. Това дали има връзка с тази ченгеджийница, Гешев... Убеден съм, че това се прави с цел предотвратяване на съставянето на правителството", посочи в унисон днес и Атанасов.

И допълни:

"Има жестока съпротива от разлини среди срещу създаването на редовна власт. И този случай е част от това. Жестока съпротива срещу редовна власт, в което участваме ние от обединението. В случая Радостин Василев е инструмент на тези, които се съпротивляват. Единодействат среди, които не се понасят, страни, свързани с президента, свързани със служебната власт - да могат да крадат безконтролно; от друга страна среди свързани с ГЕРБ", посочи директно Атанасов ролята, според него, на "Дондуков" 2.

Според него една от причините е законопроектите на ПП-ДБ за промени в системите за сигурност - тезата на Кирил Петков още от снощи.

"Всички служби са пробити, няма здраво място, на фона на войната в Украйна го видяхме, руската агентура е активирана максимално у нас, Русия има интерес за дестабилизирана държава", посочи.

В коментар за реденето на проектокабинета "Денков-Габриел", при който заявката засега е, че ще е с титуляри на ПП, Атанасов допусна, че може да има и кадри, които са експерти в областта си и няма проблем, ако те са работили в мандати на ГЕРБ.

"Аз не бих се съгласил на това да има министри на ГЕРБ. Това с експертите е друга тема. Ние сме дали мандат на акад. Денков да предлага хора, доказали се с експертни качества. Знам за такъв случай на зам.-министър при ГЕРБ, експерт, но не е политически обвързан. Значи един човек заради експертните му качества е поканен някога, пречи ли и сега да бъде поканен? Ние сме против това да има хора от номенклатурата", посочи Атанасов.

Този коментар бе по повод и на казаното вчера от Денков, че от ГЕРБ, освен Мария Габриел, която ще бъде ротационен премиер, ще искат и министри.