Депутатът, избран от квотата на "Продължаваме промяната" - Радостин Василев, обявил днес анонс за оттегляне от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България", се готви да пусне манипулирани записи - "с цел внушение и шантаж". Те са от затворени вътрешнопартийни срещи. А всичко това е под диктовката на службите - заради вероятността за съставяне на редовно правителство.

Това обяви в изказване съпредседателят на партията Кирил Петков.

"Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на съставянето на правителство. Службите знаят, че ще сменим техните ръководства", заяви Петков на обявено за медиите извънредно изявление в 20 ч.

В прокуратурата също знаят това, те знаят, че е дошло "време разделно", допълни Петков. Но отказа да обяви поименно кои са хората, които визира като част от "дълбоката държава". 

Според него е използван един "емоционално нестабилен политик" - Радостин Василев, станал такъв заради това, че не е получил министерско място. Както Клуб Z писа, според депутати от групата на ПП-ДБ Василев е бил недоволен от това, че не е предложен за министър на спорта в проектокабинета с втория мандат. Той заемаше поста в кабинета "Петков" - от квотата на "Има такъв народ", с която бе по онова време и която бе коалиционен партньор на ПП. Василев се отцепи от ИТН, след като лидерът Станислав Трифонов оттегли партията от властта и бе включен в последствие в листите на ПП, която заявяваше, че подкрепя.

Сглобки

"Става дума за изкуствено сглобени изрази в следната посока - забелязваме части и фрази, сглобени по начин, да внушават нещо определено", заяви още Кирил Петков и даде примери:

"Бойко Борисов е само медиен противник", "Ще изперем Борисов", "Той е наш приятел", "Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитетът на Борисов, реално има схема за неговото пазене", "Мария Габриел е жена на мъжа си, няма политическа тежест", "Няма да се борим срещу корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията", "Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съобразени с посолството."

Имало и внушения за политически натиск от Европа, свързани с Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и други западни политици, добави той.

Петков подчерта неколкократно, че става дума за над 10 часа записи, от които са извадени около 4 минути с натъкмени фрази, думи казани в различен контекст, комбинирани така, че да създават определени внушения и дори да предизвикат международен скандал. Включени били и реплики на хора от "Демократична България". 

Така и не се разбра обаче откъде от ПП имат такава "изпреварваща информация". Днес Василев, който не бе на работа в парламента, анонсира чрез фейсбук, че утре в 11 ч. дава пресконференция, свързана с евентуалната коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ. 

Къде е мандатът?

"Убийство в чужда държава, записи на политици, опити за предизвикване на международни скандали. Някой иска да спре съдебната реформа и реформата в службите. Някой иска да спре България да има редовно правителство. Няма да стане това", каза още Петков, визирайки явно не само бъдещата изява на Василев, но и убийството на Красимир Каменов - Къро.

И отбеляза, че е факт, че искат да сменят шефовете на всички служби и да ги "изчистят", "те знаят за нашия план", и затова са се опитали да направят този саботаж на правителството. Попитан дали свързва Румен Радев с това (той издава указите, а шефовете на службите са в по-голямата си част назначени при първия му служебен кабинет), Петков отвърна:

"Това ми е много странно - защо мандатът се бави? И защо когато мандатът се бави, това ще излезе утре в 11 ч."

В действителност, президентът форсира работата на 49-ия парламент, свиквайки го малко преди Великден, а не след, каквито бяха очакванията, като даде да се разбере, че този път няма да бави конституционната рулетка. ГЕРБ върна първия мандат неизпълнен в понеделник, а вторият - на ПП-ДБ - се очакваше да бъде връчан тази седмица. Това обаче няма да се случи и утре и буди въпроси защо Радев изведнъж се забави.