"Видяхте как престанаха да говорят за кюлчета и шкафчета. Защо? Защото е същият монтаж".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Така той коментира анонсираните днес записи от разговори на лидери на "Продължаваме промяната - Демократична България", които се очаква да бъдат оповестени днес от депутата Радостин Василев - Руди.

Скандалът вече придоби известност като "Рудигейт". Под "кюлчетата и шкафчетата" Борисов има предвид снимките, които се появиха в публичното пространство преди няколко години. На тях се виждаше как той спи, а в чекмеджето до него има кюлчета злато.

"Това е нечистоплътие. Нерегламентирано, незаконно. "Службите" са много общо понятие. Това са тежки обвинения", каза още Борисов, по повод обвиненията на ПП-ДБ, че зад "Рудигейт" стоят службите, които са под контрола на президента.

И заяви, че специално на него това няма да му повлияе при преговорите за съставяне на правителство с втория мандат.

"Мария Габриел води преговорите. Аз не участвам. Мен ме изпира само народът. Само тази "Делонги" (марка перални) ме интересува, какво гласуват хората", каза още Борисов.

Така той коментира твърденията, че "Продължаваме промяната - Демократична България" "изпират" неговия имидж, като влизат в общо управление с ГЕРБ.

"Превърнахме се в държава на записите, ако всичко това е вярно. Целта е да не се направи правителство. Във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира. Точка.", каза още Борисов.

Той направи аналогия с излезлите в публичното пространство преди няколко години записи с глас, наподобяващ неговия. Според него тяхната цел тогава е била да "съборят законното правителство".

"Абсолютно същият сценарий сега се прилага към "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Това обслужва много различни интереси, които не искат България да се стабилизира", смята Борисов.

Кандидатът за премиер Николай Денков заяви, че "виждаме опити от всякакви страни да може да се блокира правителството".

"Мисля, че е ясно, че има причини за това", каза още той.

И допълни, че разделението е голямо накъде ще тръгне България през следващите години и залогът е голям.

"Аз мисля, че това, което каза г-н Петков е достатъчно ясно, Нека да видим какво ще каже г-н Василев днес. Това, което разбрахме, е, че се е похвалил той лично, че има с него институции, както и хора от криминалния контингент, които всъщност това ги интересува.

Ще се опитаме да минем, доколкото е възможно, спокойно през тези препятствия. Мисля, че и г-жа Габриел има желание да има краен резултат, но няма да е лесно“, коментира още Денков.

Попитан дали смята, че изнесеното ще повлияе на авторитета на парламентарната им група, Денков каза, че винаги е бил на принципа "прави каквото трябва, да става каквото ще".

"Дали ще повлияе или не - зависи как ще чуят и прочетат хората това, което се изнася", добави той.