Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната в пълна бойна готовност и нареди нейни части да бъдат разположени до границата с Косово, след като протестиращи и полиция влязоха в сблъсъци в косовски град с мнозинство от сърби, предаде Ройтерс.

"Беше наредено спешно придвижване (на войски) към косовската граница", каза министърът на отбраната Милош Вучевич в телевизионно предаване на живо. "Ясно е, че терорът срещу сръбската общност в Косово се случва", каза той.

Напрежението между демонстранти и служители на реда избухнаха в град Звечан, след като тълпа се събра пред сградата на общината, опитвайки се да попречи на новоизбрания етнически албански кмет да влезе в кабинета си. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Полицейска кола е била подпалена, съобщи репортер на Ройтерс. Четирима души са ранени при сблъсъците, предаде агенция "Танюг". Няколко автомобила от мироопазващата мисия на НАТО в Косово са пристигнали в центъра на Звечан.

Протестите следват широко бойкотираните местни избори. Около 50 000 сърби, живеещи в четири общини в Северно Косово, включително Звечан, отхвърлиха гласуването на 23 април в знак на протест, че техните искания за повече автономия не са били изпълнени.

Избирателната активност беше 3,47% и местните сърби подчертаха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички от етнически албански партии - защото не ги представляват.

По-рано полицията в косовската столица Прищина публикува изявление, в което се казва, че помага на новоизбраните кметове, за да могат да влязат в общинските служби в четирите северни общини.

Сърбите в Северно Косово не приемат независимостта на страната от 2008 г., почти десетилетие след края на войната, и все още възприемат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово. Сърбите са мнозинство само в северната част на страната.