Каква ще е съдбата на главния прокурор Иван Гешев? "Опечен" ли е вече от Висшия съдебен съвет? Как са свързани борбите в съдебната власт с политическите скандали от последните дни и професионалното убийство в ЮАР?

Тези въпроси и други обсъждаме в новия епизод на Z-Каст със съдебния редактор на Клуб Z Стефан Миланов.

"Едва ли е разстрелян Красимир Каменов-Къро за това, че е ядосал някой съсед с твърде силна музика в Кейптаун. Той бе замесен от март месец изведнъж в предизборната кампания, почнаха да се леят едни записи...", припомни той.

Замерянето със записи няма да спре, смята Миланов. Той коментира и последния случай със записи от Националния съвет на ПП, пуснати от техния депутат Радослав Василев.

"А тука последният сюжет е един, който докато спал, записвал... Тук веднага се сещам, че тук един добър адвокат може много да спори дали човек, спейки, извършва субективно престъпление."

Въпросът защо тези неща се изсипват в момента накуп е ключов. Той е свързан и с това как ВСС изведнъж преживя някакъв катарзис, ден след изказването на Мария Габриел. 

"Метаморфозата от виновник към жертва е трудна и отнема време, но със съответните медии, виждаме, може да се случи. И не само при Гешев - виждаме партия ГЕРБ и Бойко Борисов как също минават през тази метаморфоза", добави Миланов.

Какво цели Гешев със серията събудени досъдебни производства срещу политици? Оправдани ли са опитите на бъдещите управляващи да забавят даването на имунитети на депутати? Ще ни струват ли скъпо в бъдеще методите за махане на главния прокурор, които се създават в момента?

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте или чуйте в 122-ия епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.