Очаквано - запис от последния Национален съвет на "Продължаваме промяната" - това пусна на своята пресконференция в БТА депутатът от партията Радостин Василев, обявил вчера, че напуска парламентарната група с мотива решението на ПП-ДБ да се коалира с ГЕРБ.

Кирил Петков предупреди снощи, че "един емоционално нестабилен" депутат ще пусне манипулирани реплики от вътрешни партийни срещи, разговори с колеги депутати и обсъждания в групата, натъкмени и комбинирани така, че да "създават внушения" - а именно, че ПП се готви да "изпере Борисов". Според Петков записите са "работа на службите и дълбоката държава".

Василев обяви, че става дума за запис от Националния съвет на ПП от миналата неделя, на който се обсъжда дали да има коалиция с ГЕРБ и Борисов. Пусна кратък откъс и обяви, че ще прати на всички пълния запис, който според него е почти пет часа, а не дванадесет.

И подчерта, че записът не е манипулиран - бил записан на неговия таблет, от който самият той е гледал първите два часа от Националния съвет на партията. След полунощ решил да си легне, но оставил заседанието да се записва, и чул останалите три часа на сутринта. Не е ясно защо записът е на цялото заседание, а не само от момента, в който Василев е решил да си легне.

"Няма да крия, за всички вас е ясно, че аз не мога да участвам в такава коалиция. Според мен и според членовете на гражданското движение и ръководните му органи, това е предателство срещу огромна част от българските граждани, които гласуваха доверие на ПП. Те трябваше да са единствения контрапункт, единствената преграда пред ГЕРБ", отбеляза Василев. "Оказва се, че след един много дълъг танц, от ПП не се интересуват от желанията на своите избиратели, а на всяка цена да консумират изпълнителната власт."

В кратката извадка (18:25 мин. от записа по-долу) се чуват част от репликите, които Петков обяви още снощи - за идеята на Христо Иванов как да се отложи вдигането на имунитета на Борисов, ако Гешев го поиска:

"Казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото няма да е само на Борисов. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа. И се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет", обяснява Петков.

"Идеята е да се въведат европейски стандарти, така че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко", разяснява Асен Василев. 

Съпредседателите на ПП в действителност говориха за създаване на комисия, която да разглежда исканията за имунитети на депутати - макар че не я мотивираха с цел бавене докато бъде осъществена съдебна и конституционна реформа.

Петков коментира и ефекта от решението да се коалират с ГЕРБ:

"Сега ядем яко бой, късат се ризи, "вие сте предатели на живота ни", но залагаме застраховка "Мария Габриел", която си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през тоя вариант, няма две мнения. Защото коалиционно (...), макар че ние ще казваме само Мария Габриел, тя не е била в България..."

Петков коментира и българския електорат като цяло:

"Истината е, че цялата тази схема, която ние направихме, толкова години, интелектуалците са 7%. 7-10%. Ако пуснеш народа да се репрезентира правилно, ние щяхме да сме 10% с ДБ. Направихме едно ала-бала при президента..."

Обсъждат се и промени в ръководствата на службите, които Асен Василев коментира:

"Само да кажа, че тези имена са синхронизирани с посолствата", обяснява той.

Неизвестна жена от Националния съвет на ПП пита - "какво означава - службите са наши". Василев отговаря така:

"Това означава, че по предложение на министър-председателят парламентът ще определи ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, НСО, военно не знам дали ще го пипаме".

"И тези всичките хора ще са на ПП-ДБ?", пита жената.

"Това са наши хора, всичките са утвърдени от посолствата", отговаря Василев

Чува се и коментар на Петков за това как са му звънели европейски лидери:

"Имаше всякакви лидери, които ми звъняха по телефона, и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска."

Репликата за това как "нямаме нужда от Фалконе" пък идвала от частен разговор между Петков, Денков и Радостин Василев.

"Петков каза, че профилът на нашето правителство на малцинството няма да бъде антикорупционен, "на нас не ни трябва Фалконе, и затова не ни трябват такива като теб". Явно профилът на правителството ще бъде прокорупционен, аз така го разбирам - питайте г-н Денков, той може да го потвърди", отбеляза той.

Пълният запис ще бъде разпратен на всички медии, подчерта Василев. Той отбеляза, че на първо гласуване Националният съвет е отхвърлил коалирането с ГЕРБ. Клуб Z съобщи за това още преди дни, като по наша информация Петков лично е убеждавал несъгласните членове на НС един по един, а после е поискал прегласуване.

"И след псувни и силен тон, ще чуете как псува Петков, изведнъж мина с 24 на 25 гласа, под натиск. Според мен въобще не мина."

Той съобщи още, че от 22 ч. снощи от ДАНС му е назначена охрана, но не знае каква е причината. Обадил му се шефът на ДАНС и му казал, че е заплашен - подробностите щял да научи днес.

След което обяви, че движението му "Силна България" ще става партия.