Лидерът на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков излезе с позиция за свои думи по адрес на Мария Габриел, чути в аудиозаписа на Радостин Василев, който втори ден води до трусове в държавата.

"В дългата нощ, в която ПП трябваше да вземе съдбоносно решение за втория мандат, имаше много емоции, мнения, квалификации. Имаше и непрецизен изказ от моя страна за г-жа Мария Габриел, затова бих искал да кажа ясно личното си мнение за нея", заяви Петков във Фейсбук, като по този начин практически признава, че записът е автентичен, а оттам и думите му.

В записа може да се чуе следното от страна на Кирил Петков за Мария Габриел:

"При нея нещото, което е важно, е, както знаеме, нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия. Така че, колкото и да е интересно - нали в началото си мислехме, че тя е една калинка, че Бойко решава всичко, в случая е по-сложна играта. Това е голямият контакт на ГЕРБ с ЕНП.  И ГЕРБ са я поканили, тя е дошла, но накрая нищо не се е получило. Тя има доста силна вътрешна амбиция и не можеше да се види в никаква друга роля освен премиер..."

И още:

"Тогава се роди третият вариант за Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. За разлика от Генчовска поне гледаме в една посока във външната политика. И Ники Денков премиер. Тогава Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи и каза: “Това не мога да го направя, хвърлям мандата утре и си тръгвам”.  

Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения..."

Заради тези думи, а и други, сега Кирил Петков пише следното: 

"В дългата нощ, в която ПП трябваше да вземе съдбоносно решение за втория мандат, имаше много емоции, мнения, квалификации. Имаше и непрецизен изказ от моя страна за г-жа Мария Габриел, затова бих искал да кажа ясно личното си мнение за нея:

Считам, че Мария Габриел е пример за смелостта и способностите на дамите в политиката. Дълбоки уважения към нея и към всяка дама, взела решение да превърне политиката в призвание.

Знам колко е трудно да се решиш на тази крачка и още повече да останеш. И също толкова добре знам колко е необходимо и безценно. С такива примери вярвам, че изпращаме силно послание и мотивация повече жени да разберат, че мястото на всяка от вас е точно там, където си изберете."