Само контраусловията на Украйна за прекратяване на войната с Русия са реалистични.

Това обяви съветникът на шефа на кабинета на украинския президент Михайло Подоляк в "Туитър", предаде "Униан".

А ето кои са те: "незабавно изтегляне на всички войски от суверенната територия на Украйна; окончателното признание, че СССР се разпадна и постсъветските страни разполагат с пълния обхват на суверенитета си; екстрадиция на военни престъпници и автори на войната; определяне на зоната за демилитаризация (буферна зона) на територията на Руската федерация; намаляване на нападателните оръжия (ракети с голям обсег); международна конференция, за да се организира контролът върху ядрения арсенал на Руската федерация; законово формулирана програма за репарации, включително доброволен отказ от руските активи, иззети в други страни, в полза на Украйна".

На свой ред ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак подчерта в "Телеграм", че няма да се водят преговори с Русия, докато окупационните войски не бъдат изтеглени от територията на Украйна.

"Няма такава сила, която днес да принуди украинското общество и ръководството на държавата да говорят с руснаците, докато руските войски са на наша територия", подчерта той.

Изявленията на Подоляк и Ермак са отговор на позиция на руското външно министерство относно условията на Москва за прекратяване на войната. 

По-специално, заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Михаил Галузин обяви, че "конфликтът" ще бъде разрешен, ако Украйна откаже да се присъедини към ЕС, признае руския език за държавен език, въоръжените сили на Украйна спрат да защитават страната и доставките на западни оръжия бъдат прекратени.

"Уреждането е възможно, само ако военните действия на въоръжените сили на Украйна и доставките на западни оръжия бъдат прекратени. За да се постигне цялостен, справедлив и траен мир, Украйна трябва да се върне към неутрален извънблоков статут, записан през 1990 г. в декларация за нейния държавен суверенитет", оповести Галузин.

Освен това Украйна трябва да признае "новите териториални реалности".

Кремъл отправя исканията си в момент, в който украинците се подготвят да стартират своята контраофанзива. Зимното настъпление на руснаците се оказа неуспешно - те окупираха единствено руините на Бахмут, като защитниците и до днес извършват набези в северните му покрайнини.

Вероятно заради това Подоляк обяви, че новите условия на Русия потвърждават юридическата и фактическа недееспособност на руското ръководство.