След десет месеца кръвопролитно нахлуване Русия най-накрая превзе Бахмут. На 20 май войници на "Вагнер" тържествено се заснеха как победоносно вдигат руското знаме над руините на града с 50 000 души предвоенно население.

И този път имаме основание да вярваме на шефа на групировката Евгений Пригожин, който многократно през последните месеци се похвали със завладяването на Бахмут. Последните по-големи сгради в най-западните части на града са под руски контрол, съобщиха надеждни западни военни анализатори Нийл Хауер и Ярослав Трофимов. 

Но това не означава, че агресорът разполага с време да се наслади на победата - украинците извършват атаки по северозападния и югозападния фланг на града. 

Командващият на Сухопътните войски на украинските Въоръжени сили генерал-полковник Александър Сирски подчерта, че битката за Бахмут не е приключила

"Това ни дава възможност да влезем в града при промяна на обстановката. И това определено ще се случи. Продължаваме да напредваме по фланговете в предградията на Бахмут и всъщност се приближаваме до тактическо обкръжение на града. Благодарение на това ще можем да контролираме всички високи сгради, заети от врага, и постепенно да ги унищожаваме. Това лишава врага от контрол над подстъпите към града и ни дава известни тактически предимства".

Бившият министър на отбраната на сепаратисткия Донецк, понастоящем военен блогър, Игор Гиркин не приветства триумфа на "Вагнер". Той със съжаление отбелязва, че руските сили са били изцедени в опитите си да постигнат поне някаква победа за пропагандните цели на лидерите им. Според него Украйна е в позиция да атакува и най-вероятно ще бъде посрещната от слаба съпротива.

"Смятам победата край Бахмут за: изначално безсмислена и "пирова" - не си струваха усилията и парите похарчени за нея", написа Гиркин в "Телеграм".

В началото на май САЩ съобщиха, че от декември 2022 г. насам Русия е загубила над 100 000 руснаците, като поне 20 000 от тях са били убити. Мнозинството от жертвите са от Бахмут - град, чието превземане не носи особени военностратегически ползи за агресора.

Силите на "Вагнер" изчерпаха своя боеви потенциал. Това става ясно от отказа на групировката да продължи отвъд Бахмут към Краматорск или Словянск - много по-големи украинските градове с ключова значимост за превземането на Донецка област. Доказателство за това може да открием и във видеообръщение на Пригожин от фронта, в което той предупреди, че неговите войници ще отстъпят ролята отбранителните линии в града на редовната руска армия на 25 май (четвъртък).

Според "Института за изследване на войната" представеният срок е крайно малък, за да се изпълни по внимателен начин поемането на контрола от редовните руски войски. Изданието все пак не скрива, че е възможно Пригожин да цели с думите си да предизвика Украйна да предприеме светкавична контраатака край Бахмут.

Повече за различните сценарии, които украинските генерали могат да предприемат в рамките на предстоящата контраофанзива може да видите в по-долния линк.

Най-накрая...Ф-16

"Това ли е седмицата, в която Украйна спечели войната?"

Този въпрос си задава експертът по военна история Филипс О'Браян и представя водещата причина за оптимизма си - решението на САЩ да осигурят обучение на американските самолети Ф-16 за украински пилоти. На срещата на Г-7 в Хирошима президентът Джо Байдън потвърди пред съюзниците, че Америка ще подкрепи съвместните усилия на западните страни да подпомогнат тренировките на защитници на модерни изтребители, включително Ф-16.

Решението бележи ярък обрат за Байдън, който по-рано през година подчерта, че Украйна не се нуждае от самолетите.

Промяната на курса е била предприета много рязко, обясняват официални американски служители пред Си Ен Ен. Лично от Байдън, след срещи с лидерите на Г-7. 

"Тъй като обучението се провежда през следващите месеци, нашата коалиция от страни, участващи в тази инициатива, ще реши кога действително да предостави самолети, колко ще предоставим и кой ще ги предостави", обясни американски източник пред Си Ен Ен.

Междувременно зам.-министърът на отбраната по политическите въпроси Колин Кал, който бе сред основните противници на идеята да се доставят Ф-16 на украинците, обяви, че ще напусне поста си през юли 2023 г. О'Браян спекулира, че зам.-министърът е паднал жертва на вътрешната борба за надмощие между фракциите около Белия дом, които са "за" и "против" осигуряването на модерните изтребители на Украйна. В края на февруари 2023 г. Кал обясни в интервю, че няма защо да се повдига темата за Ф-16, тъй като местните пилоти ще се нуждаят от поне 18 месеца, за да се научат да управляват летателните апарати. Според официалното съобщение на Белия дом от 19 май украинските летци ще преминат през 4-месечно обучение.

Заради срока на подготовка, Ф-16 няма да могат да бъдат включени в предстоящата украинска контраофанзива. Но от политическата гледна точка жестът на американците успокоява Киев, че Вашингтон не възнамерява да притиска украинците към сключването на неизгоден мир с Русия.

И може би изпращането на първите модерни изтебители към Украйна ще засили международния натиск над САЩ да преминат друга своя "червена линия" - да осигурят на украинците далекобойните ракети ATACMS.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава редакторът на списание "Материална и техническа подкрепа на Въоръжените сили на Русия" Борис Джерелиевски. По време на гостуване в пропагандно предаване той представя интересна интерпретация на историята на Русия, Турция и... Византийската империя.

"Има един момент: Ердоган е вторият турски лидер след Кемал Ататюрк, който се опитва да изгражда отношения с Русия. Има какво да се изгражда, тъй като Турция и Русия са до известна степен наследници на Византийската империя. Имаме много общо. Ние се разбираме. Много пъти в историята сме воювали. Това говори за много". 

В този момент журналистът грижливо е поправен от водещия, който му припомня, че "все пак ние сме наследниците на Византийската империя".

"Ние в много по-голяма степен, разбира се. Поне духовно, а и ние спечелихме всичките войни". 

Джерелиевски явно забравя, че Русия губи две войни срещу Османската империя - Прутската (1710-1711 г.) и Кримската (1853-1856 г.) 

"Сребърен медал" грабва депутатът Андрей Гурульов, който симпатизира на прийомите на Сталин за отстраняване на политическите противници. Конкретно в случая - Лев Троцки.

"Трябва да се вземе най-хубавото от Сталин. Сред всички надеждни медии, сред целия ни народ има нормално разбиране, че в момента протича война. И в тази война някои неща трябва да бъдат направени. Говоря за тези врагове, които са ни напуснали и в момента ни обиждат зад граница. Разбира се, че хората са безни, заради това, че бяха пуснати. Но щом като са напуснали, тогава ледена брадва трябва да ги застигне, за да не се повдига повече тази тема. Не бива да се боим от това".

Въпреки жестоките си престъпления в Украйна, Москва и до днес опитва да се представя като жертва на конфликт, който бил предизвикан от "нацистите" в Киев, Берлин, Лондон, Вашингтон и къде ли още не. Затова е винаги ободряващо, когато прокремълски политолог като носителя на "златото" за тази седмица Александър Казаков признае гордо, че Русия е започнала войната. 

"С усилията на Запада светът се разделя по-твърдо, отколкото във времената на САЩ и Съветския съюз. Защото няма да има "Трета световна война" - тя вече започна. Няма да има необвързани. Ще разделим целия свят. И в това разделяне, 24 февруари 2022 г. ще бъде крайъгълен камък, защото именно ние сме тези, които обърнаха шахматната дъска. Именно ние казахме, че няма да играем по техните правила. Умилителни са ми критиките срещу нас и нашето военно-политическо ръководство заради недостатъчната му решимост. Скъпи другари, на 24 февруари ние започнахме световна война. И след това ще ни обвинявате в нерешителност?"