"Вагнер" латентно капитулира в Бахмут. Това съобщи говорителят на Източната групировка на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, предаде "Униан".

"Тези изявления на Пригожин (за напускането на Бахмут), на сух език, са латентна капитулация на неговата група. Несъмнено в тях се крие вътрешна борба в навечерието на големи, както ми се струва, събития в самата Русия", обяви той.

Череватий подчерта, че днес шефът на "Вагнер" се опитва да спаси останките от групата си, защото разбира, че още няколко седмици в Бахмут може да доведе до края на неговата организация.

"Много забавно звучаха думите му, че неговата армия е "първа в света". В Сирия, когато "вагнеровците" се изправиха не срещу беззащитни сирийци, а срещу ВС на САЩ и когато голяма част от подразделенията им бяха унищожени за час, така че те не можеха месеци наред да се възстановят...

Ние прогнозирахме преди повече от 2 месеца, че ако тази динамика на загубите продължи и врагът не може да намери източник за попълване на личния си състав, той ще бъде победен, което се случи сега", отбеляза Череватий.

Украйна потвърди, че наемниците на "Вагнер" действително напускат Бахмут. Те обаче ще продължат да се бият срещу Украйна. Това оповести секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов в интервю за Би Би Си.

"Да, това (изтегляне) се случва. Но това не означава, че те ще спрат да се бият с нас. Те ще се съсредоточат повече върху други фронтове... те се прегрупират в други три точки", изтъкна Данилов.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана подчерта, че Бахмут е украинска земя и украинците трябва да я пазят. Според него градът "изигра голяма роля в тази война".

"Ако започнем да напускаме всяко населено място, това може да ни доведе до нашата западна граница, както искаше Путин да направи през първите дни на войната", обясни той.