Видно е, че България се е превърнала в един голям политически „Метро Голдуин Майер“ и който попадне на заседание с повече от двама души, веднага започва да записва и снима. За последните години се нагледахме на доста интересни като замисъл, но много лоши като изпълнение произведения на творчески колективи и затова реших да ударя едно рамо с няколко професионални съвета, които ще вдигнат качеството.

Първо, обръщам се към господин Гешев. И към господин Радев.

Господин Гешев, господин главен прокуроре, ти слънце и луна... Тия многочасови изявления, които взе да даваш напоследък, бяха шик само първия път, когато ги въведе Фидел Кастро. Кастро говореше винаги по около пет часа, а рекордът му е малко над седем часа. С това демонстрираше чар, издръжливост и психическа стабилност. И хората го слушаха. Е, малък детайл е, че Кастро бе подкрепян от армията и полицията, така че няма къде да ходиш, слушаш... Границите затворени, в морето стрелят...

Иване, при теб нещата стоят малко по-различно. Границите все още са отворени и народът не е длъжен да те слуша. Армията и полицията също не са твои, засега, на Румен са си, а па тия наивници от ПП-то ти взеха личната гвардия. Та с говоренето по над два часа не само не демонстрираш психическа стабилност, ами обратното.

И най-лошото - убиваш целия съспенс. Да си чувал нещо за ТикТок? Днес хората не гледат повече от две минути видео и то, само ако в него има песни и танци. Ако има секс, може и до 20 минути да изкарат.

Така че стегни малко твоите хора, прати ги, ако трябва на един режисьорски курс в НАТФИЗ, да им покажат не само как да монтират, ами и как да вкарат съспенс, напрежение тоест, кои кадри да махат и кои да оставят, да се научат да работят малко с музика. Примерно, да вземем записа на Руди Гела от вчера. Ми вие с Румен Радев нали не очаквате хората да седнат да слушат нещо, което е пет часа и е скучно като заседанията, на които те самите присъстват по работните си места?

Да ти кажа, Радев май те подвежда. Човекът е военен, пада си по соца, там дългите скучни речи са си част от обучението. Ти си по-млад, по-модерен, хипстърче си си. Представи си, ако записите на Руди бяха озвучени? Примерно с „Gonna Fly Now” от Роки? Или с темата от „Междузвездни войни?

След това ползвайте и малко ала-бала в монтажа. Лек забавен каданс, смяна на цветните кадри с черно-бели, като в „Списъка на Шиндлер“... Например всички от ПП са в черно и бяло, тоест плоска работа, Бойко е в черно, в смисъл само той е лошият, а ти бъди цветен. Червен на слончета. За по-тъпите, които не схавщат тия внушения, пуснете ПП и компания на бързи обороти и пресечете с твои кадри от героични изпълнения, на които ти вървиш в забавен каданс.

Сакото се вее, каскетът седи... Пример: Пепетата говорят забързано, като нагълтани с хелий: „И после ще изпереме Бойко и ще сменим главния прокурор“ казано бързо с пискливи гласчета, камерата се отмества и под звуците на Вагнер те показва теб - висок, с къдрици, мъдър... Или Радев - или който там е сценаристът на записа. И той мъдър, и той с коса... В киното всичко е възможно.

Съкращавате 4 часа и 55 минути от записа и оставяте само ефектните кадри и тук-таме компромат. Пускате в ТикТок. Поколения X, Y и Z са твои завинаги.

При по-възрастните обаче няма да минете само с песнички, кажи и това на Радев. Там ще трябва да вкарате и малко секс. Пусни записи от прокурорските ви заседания. Например. А още по-горещо - щом ще е запис на Руди Гела, нека има ретроспекции с чатовете му със Соня Колтуклиева. Тя нали разказваше обилно за тях? Това, ако се заснеме, рейтингът ще скочи.

Примерно: Мрачен ден, Руди Гела е изморен, но решителен. Поглежда се в огледалото, слага още малко гел за късмет и сяда пред лаптопа. Тук вкарваме музиката от Роки. Музиката върви, докато изписвате имената на основните участници - актьори, режисьори, сценаристи... Заседанието на ПП започва. Руди прокарва ръка през косата си (това на забавен кадър с еротична музика, добре е да е гол до кръста), после се сепва, защото току-що е разбрал, че присъства на нещо сатанинско!

ПП рути държавността. Зазвучава музиката от „Междузвездни войни“. Руди тръгва да натиска копчето за запис, но пръстите се хлъзгат от гела. Три минути борба, съспенсът расте, зрителите се напрягат до краен предел, но слава богу! Успява. Точно навреме - Кирил Петков започва да говори с гласа на Дарт Вейдър. Останалите от ПП се превръщат в зомбита. Руди не се плаши. В тоя момент, при него влиза... Не знаем кой влиза, защото той спира да участва в зума, но го оставя да се записва.

Чува се само шумолене от неговия микрофон. Излиза надпис, че запис от тоя микрофон ще се излъчи след полунощ, когато си легнат децата. В тоя момент камерата показва къдравия и висок Гешев. Той лети с перелината на Супермен и спасява България. Някъде в далечината - изцяло в черно, е Бойко Борисов-Батман. Той плаче горко, защото вече не е супер герой.

Гешев каца в резиденция "Бояна". Там бос и по потник го посреща Радев. Прави го генерал-майор (на заден план се чува как Бойко получава инфаркт) и му козирува. Гешев отново влиза в ремонтираната от него резиденция и свиква конгрес на прокурорите. Звучи маршова музика. Съветска с ориенталска орнаментика. На конгреса има гости от чужбина, за които България никога не е била заграница. Правят се записи, разбира се, но те заминават директно в архивите в Москва. Там самотните диктатори си ги гледат след полунощ.

 THE END