ГЕРБ замразяват преговорите за правителство с "Продължаваме промяната - ДБ", обяви кандидатът на партията за премиер Мария Габриел след заседание на ръководството на партията, свикано след изнесения вчера запис.

"Дълго мълчах, слушах много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, устоите на държавата да се разклащат и да има неспазване на фундаментални принципи на републиката", каза Габриел.

"Говорих с акад. Денков, уведомих него, казвам и на вас: Замразяваме преговорите! Всичко си има граници!", добави тя.

Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност. Това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия за управление, за начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики, допълни още Мария Габриел. 

По думите ѝ е неприемливо по време на преговори да се говори едно, а навън - друго. "Навън са лъжи". Изводът ми е, че вече те и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП- ДП, смятам, че това е неприемливо и към тях.

Второ, неприемливо е, дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и аз ги ценя, защото знам, че когато отстояваш позицията си от самото начало, с аргументи, с прозрачност, те те уважават. Но решенията се вземат единствено в България, която не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността, каза още Мария Габриел. 

Тя все пак завърши с това, че преговорите са само замразени, не прекратени, все още има шанс за рестарт.

Лидерът Бойко Борисов съобщи на брифинга в централата на партията, че ще предложи на Народното събрание "да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване".

По думите му по този начин ще се избегне "далаверата с машинния вот". Обещах, че ще работим с машини и затова предлагам този вариант, добави Борисов.

Той каза, че така още в 21:30 ч. същия ден ще имаме резултатите от изборите. Това ми е предложението, дали ще го подкрепят колегите в парламента, не знам, бяха първите думи на Бойко Борисов.

„След като победихме два пъти подред, с машини и без, ще направим предложение парламентът да вземе решение, за да стане незабавно и бързо, поради важността да провеждаме честни избори, да купим същите машини, които са в САЩ - приемаме, че там е най-голямата демокрация. С тях да избегнем далаверата с машинния вот -  „ала-балата”. Отчита се автоматично и вечерта в 21:30 имаме резултатите. Това ще ни е предложението”, започна Борисов, който говори след Томислав Дончев.

Вчера той бе доста по-умерен по отношение на ПП-ДБ, от думите му не пролича, че днес ще последва "замразяване". Още снощи обаче видни функционери в ГЕРБ размахаха пръст на потенциалния коалиционен партньор. 

„Тръгнахме от това да направим няколко важни неща в рамките на парламента. През цялото време така сме водили разговори и нито веднъж не е бил поставян въпросът, за който и да било имунитет, нито някой да пази когото и да било. Това е абсолютна лъжа! Две години съм бил без имунитет, последните дни се сетиха нещо да правят. Приехме Закона за домашното насилие, всичките предложения на пострадалите от катастрофи са на второ четене. За седмица-две свършихме много работа. Очаква ни темата с бюджета. Така или иначе няма мнозинство, трябва да решим ще има ли бюджет, да оставим държавата в това състояние е безотговорно”, коментира лидерът на ГЕРБ.

След това той обясни защо вчера е бил на мнение, че преговорите ще продължат, въпреки чутото по отношение на ГЕРБ, Мария Габриел и плановете на ПП за управление, чути от записа на Радостин Василев. Часове по-късно обаче е "обърнал плочата".

„Вчера казах, че записите не могат да ми повлияят на преговорите. Това беше преди да ги чуя. Да записваш централата на политическа партия е "Уотъргейт" - най-тежко нарушение в една демонстрация. Само че се оказа, че не е така, това е подтекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати. Във всяко стадо има черни овци, намират се виновните”, каза Борисов.

„ПП казаха, че не могат с нашия мандат. Тръгнахме от премиер за 3 месеца. От ДБ повтарят, че трябва експертно правителство, ние също. Съгласихме се да върнем нашия мандат. Вече веднъж замразихме преговорите - с нашия мандат. Нашите хора се почувстваха обидени - убедих ги, че това е добро за държавата. За две години „изчегъртахте” всичко, резултатът е хаос. Хубава, лоша, държавната администрация е такава. Колко хора в момента са в стрес? Откъде ще намерим нови?

Всяка партия може да има амбиции, но ние на срещите не сме говорили за това, говорихме за петте приоритета. Предлагах Асен Василев, защото щеше да казва, че ако е бил той, дефицитът е щял да бъде 3%. Помислите ни са чисти в името на държавата. Имам тежък проблем с колегите, които не са били на преговорите. Мислех, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Оказа се друго и то надали е краят. Не става въпрос да се извинят на Мария, тя има непоклатима репутация”, продължи Борисов.

„Отиваме искрено, честно в приоритети, отстъпваме... Как може, такъв език, такова поведение? Не го заслужаваме! Няма да допуснем политическо преследване, незаконни арести и омаскаряване. България ни е мила, но както каза Вежди Рашидов - ей, по корем легна, и те отгоре! Ако не се вразумят, тяхна работа, не им се меся. Но след дискредитирането пред евроатлантическите партньори, няма случай американец, англичанин и французин, да каже за някоя служба, че иска конкретен човек. Това дискредитиране е в полза на "Възраждане", продължи той.

„Бихме могли с контактите и връзките на Габриел и Кючюк да съберем мнозинство в ЕП и да изпълним критериите за влизане на еврозоната и Шенген. Лошо дипломатическо възпитание е да обявяваш с кого и какво говориш. Да няма кой да ти вдигне телефона повече, да не смеят да ни напишат мейл, това постигнаха ПП с начина си на изразяване. Жалко е, защото и те имат своя потенциал. Вместо да обединим усилията си - или нашето, или държавата да заминава по дяволите. Това ни казват те. Това се казва извиване на ръцете на цяла държава”, каза Борисов.

„Имаме много въпросителни, имаше много обиди, не само към нас. България ни е най-мила. Не са разчели защо загубиха само 6 месеца управлението. И Тошко Йорданов, и Нинова, и ДПС, но особено двете партии, управлявали с тях, казаха, че ще видим за какво става въпрос. Мислели са да заменят един параван с друг, за да безчинстват навсякъде. Искам да кажа на избирателите и на тези, които ни мразят - ГЕРБ, заедно със СДС е гарант за вас, че няма да допуснем това нещо. Преговорите ще бъдат размразени, ако видим желание за експертно правителство, с което за кратко време да прекараме България през кризата. Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант към хората”, завърши бившият премиер.