Промяна в Германия няма, въпреки че титлата (почти) се бе изплъзнала на "Байерн" преди седмица. Грандът от Мюнхен стана шампион на Бундеслигата за 33-ти път и 11-и пореден след изумителна драма в заключителния 34-ти кръг.

"Байерн" победи "Кьолн" с 2:1 като гост, а победният гол на влезлия като смяна Джамал Мусиала падна ефектно в 89-ата минута.

В същото време "Борусия" (Дортмунд) направи 2:2 у дома срещу "Майнц" и пропиля аванса си от 2 т. до днес. Двата тима завършиха с по 71 т., но баварците имат много по-добра голова разлика.

Дортмундци цяла седмица говореха за шампионски парад, но не се възползваха от открилата се възможност. Те влязоха неособено концентрирани в двубоя и бързо бяха охладени, а и целият им претъпкан стадион.

Андреас Олсен откри в 15-ата минута, а в 24-ата Карим Онисиво удвои. Малко преди втория гол "Борусия" получи дузпа, отсъдена с ВАР, след като съдията първоначално бе на друго мнение. Себастиан Алер обаче стреля слабо и вратарят на гостите изби. Това се оказа ключов момент.

Домакините направиха куп пропуски, които продължиха и след почивката. В 69-ата Рафаел Гереро намали и върна надеждите на "жълто-черна" Германия.

В същото време "Байерн" се виждаше шампион от началото на двубоите - в 8-ата Кингсли Коман откри резултата и колосът се наслаждаваше на ставащото в Дортмунд. 

Краят обаче бе драматичен. В 81-ата Деян Любичич изравни за "Кьолн", така при тези резултати - 1:1 и 2:1 за "Майнц", "Борусия" бе шампион. Арената в Дортмунд живна, сякаш и домакините се поуспокоиха.

Не за дълго обаче. В 89-ата Джамал Мусиала технично вкара за 2:1 за "Байерн"! В Кьолн мачът свърши и всички зачакаха дългото добавено време в Дортмунд. В 5-ата му минута Никлас Зюле изравни - 2:2, ала за повече нямаше време.

Титла за "Байерн" и Томас Тухел, който вече отнесе доста критики, след като наскоро смени неочаквано уволнения Юлиан Нагелсман.

Въпреки триумфа, двама висши директори на "Байерн" са уволнени

Горното важи не само за Тухел, а за двамата най-важни директори в оперативното ръководство на клуба - изпълнителният директор Оливер Кан и спортният Хасан Салихамиджич, обяви "Байерн".

В изявление, публикувано на официалния сайт, се съобщава, че Кан и Салихамиджич са освободени след извънредно заседание на Надзорния съвет. Бившият вратар ще бъде заменен от Ян-Кристиан Дреезен. Наследникът на Хасан Салихамиджич още не е одобрен.

"Решението да се разделим с Оливър Кан беше всичко друго, но не и лесно за Надзорния съвет. Във връзка с общото развитие на ситуацията стигнахме до решението да назначим нов ръководител.

Искаме да изразим нашата благодарност към Оливер Кан за неговата отдаденост на каузата, идеята и за всичко, което постигнахме заедно. Той завинаги ще остане важна част от "Байерн", каза президентът на клуба Херберт Хайнер.