Сезонът в клубния футбол е към своя край - предстоят последните кръгове в първенствата, останаха финали за местни купи и на европейските турнири. Ще го запомним, най-малкото с това, че бе прекъснат почти по средата заради Световното в Катар.

Това не е краят на футбола за 2022/2023 г., тъй като предстоят европейски квалификации по-късно през юни. А от гледна точка на България няма да чакаме дълго - още през юли започват квалификациите за евротурнирите, като нашите представители започват от най-ниските стъпала, така няма да скучаем и в разгара на лятото.

Сега въпросът е какво още остана да се решава в 5-те големи лиги на Стария континент. За финал ще направим кратък преглед и на българската Първа лига. Не е "голяма", знаем си нивото, но си е наша.

Висшата лига, Англия

Шампионът стана ясен в събота - "Манчестър Сити". "Арсенал" е подгласник и се завръща в Шампионската лига, а изглежда, че третият "Нюкасъл" и четвъртият "Манчестър Юнайтед" ще играят в ШЛ за сметка на "Ливърпул".

До края остава един кръг, но някои отбори, сред тях са "свраките" и "червените дяволи", имат две срещи (тези отложени двубои ще се играят в средата на седмицата). Двата тима са с 3 т. аванс пред "Ливърпул", така се нуждаят само от 1 т., за да запазят позициите си.

За "червените" от "Анфийлд" остава Лига Европа.

След "Саутхемптън" ще изпаднат още два отбора, а тази битка се води между "Лестър", "Лийдс" и "Евертън".

Серия А, Италия

До края има два рунда, но "Наполи" вече стана шампион. В битката за топ 4 са "Ювентус" (засега, стига да не се окаже наказан отново), "Лацио", "Интер", "Милан", че и "Аталанта".

"Сампдория" и "Кремонезе" ще играят от лятото в Серия Б, а три отбора се надпреварват за още едно място - "Верона", "Специя" и "Лече".

Ла Лига, Испания

И тук "Барселона" вече отпразнува титлата. Мадридските "Атлетико" и "Реал" са втори и трети. За четвъртото място все още има битка между "Реал Сосиедад" и "Виляреал", като тимът от Сан Себастиян води с 5 точки, а до края има 3 кръга.

"Елче" изпадна, а още два отбора сред цели седем, водещи битка, ще го последват във второто ниво.

Бундеслига, Германия

Единственото голямо първенство, в което все още има интрига за титлата. Нещата стоят така: кръг преди края "Борусия" (Дортмунд) води с 2 т. пред "Байерн". Дотам се стигна след поражението на баварците от "РБ Лайпциг" с обрат в събота - 1:3. Вчера "Борусия" разби "Аугсбург" с 3:0 като гост.

В последния кръг "жълто-черните" приемат "Майнц", а "Байерн" гостува на "Кьолн". Съперниците на претендентите за сребърната салатиера не се борят за нищо.

След десет поредни титли грандът от Мюнхен е напът да се прости с трона в сезон, в който остава с празни ръце, след като неочаквано смени Юлиан Нагелсман с Томас Тухел. 2012 г. бе последната, в която друг отбор бе властелин на Бундеслигата и това бе "Борусия".

Трети е твърдо "Лайпциг", а за четвъртото място до последно спорят "Унион" (Берлин) и "Фрайбург", които са с равни точки.

"Херта" се сбогува с елита, а още пет отбора са застрашени до последно и след тях са големи клубове като "Щутгарт" и "Шалке".

Франция, Лига 1

Има да се изиграят два рунда. "Пари Сен Жермен" води с 6 т. пред "Ланс" и се нуждае само от 1 т., при условие, че опонентът не бърка. Третият "Олимпик" (Марсилия) ще играе квалификации за Шампионската лига.

"Анже", "Аячо" и "Троа" ще са във втория ешалон от следващия сезон, четвъртият отбор ще бъде определен измежду три състава.

Първа лига, България

Равенството между "Лудогорец" и ЦСКА-София остави "орлите" с 1 т. аванс три кръга преди края. 

Не по-малко интересно е какво ще стане с местата за Лигата на конференциите. Първият и вторият са ясни. Ако теоретично предположим, че третият играе бараж със седмия (почти сигурно "Славия") както е по регламент, има вариант това всъщност да е четвъртият.

Това ще стане при условие, че ЦСКА 1948 в сряда (24 май) спечели Купата срещу "Лудогорец" на финала на ст. "Васил Левски", а същевременно остане трети. Финалистът в турнира за националното отличие не е в сметките - така е от години.

В тази връзка победата на "Левски" снощи в Пловдив срещу "Локомотив" (3:0) е изключително важна, тъй като не само приближи "сините" до ЦСКА 1948 на 3 точки, а и ги отдалечи от петия "Черно море" на 4 т.

Допълнително ще ви информираме за битката за оставане в групата - днес в решитилен сблъсък "Спартак" (Варна) приема "Хебър".