Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти са постигнали принципно споразумение по трънливия въпрос за тавана на дълга, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кевин Маккарти. Това е ключов етап за избягване на дефолт в САЩ.

Компромисът е плод на продължителни и сложни преговори. Сега преговорните екипи финализират детайлите, които ще бъдат вписани в законопроект, който ще бъде гласуван в Конгреса. Ако не беше постигнато споразумението, на 5 юни САЩ щяха да се озоват в състояние на дефолт, нямаше да могат да плащат заплати, пенсии или да обслужват други финансови ангажименти.

Подобно на всички големи икономики и САЩ живеят на кредит. Но за разлика от останалите развити страни, САЩ редовно се сблъскват с проблема за тавана на дълга - максимална стойност, до която САЩ могат да задлъжнеят и която трябва официално да бъде увеличена от Конгреса.

В хода на преговорите от януари насам републиканците обвързаха всякакво вдигане на тавана на дълга, сега фиксиран на 31,4 трилиона долара, с бюджетни икономии и съкращения.

Републиканският лидер в Камарата на представителите Маккарти се представя като неумолим привърженик на бюджетната дисциплина. В последно време той разговаряше с президента демократ относно тавана на дълга. 

Принципното споразумение сега дава глътка въздух на американските пазари. Рейтинговата агенция Фич постави в четвъртък под наблюдение оценката ААА на САЩ и заяви, че провал на опитите за постигане на споразумение по тавана на дълга ще бъде отрицателен знак по въпроса за управлението.

Според запознати източници сделката за тавана на дълга запазва разходите, които не са за отбрана, относително ,равни за настоящата фискална година и за 2024 г. За 2025 г. няма таван на бюджетните разходи.

Председателят на Камарата на представителите заяви, че постигнатото принципно споразумение позволява на САЩ да избегне катастрофален дефолт. Той предостави малко подробности относно сделката и каза, че по-късно днес ще проведе нов разговор с Байдън и че се надява да се организира вот на споразумението в Камарата на представителите в сряда.

БТА