"Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността".

Това каза днес в интервю за БНР бившият министър-предсетел Иван Костов.

По думите му шансът е бил пропилян заради политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел.

"Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства - да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел", каза някогашният лидер на СДС и ДСБ, и премиер в периода 1997-2001 г., който днес се занимава с анализ на рискове.  

По думите на Костов преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не са само замразени, а са върнати в началната им точка. Той предположи, че от договореното досега може да остане само ротационното премиерство.

Костов определи като най-голямата нелепост в записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е твърдението за изпиране на Бойко Борисов:

"Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия за който и да било. Ако някой е направил престъпление и има работеща правосъдна власт, този някой е в ръцете на съдебната власт, не е на политическия терен. Удивлявам се как такива неща могат така леко да се говорят, при положение, че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава, че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора". 

Депутатите сами трябва да се отказват от имунитета си, когато той им бъде поискан от прокуратурата, каза още бившият министър-председател:

"Всички в Народното събрание трябва да знаят, че са на разположение и като има съмнение - ще бъдат проверявани". 

Според Костов на политиците сега  предстои да минимизират щетите от проваления опит за правителство.

"Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, Плана за възстановяване и развитие, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок".

Той припомни тежката финансова и политическа криза през 1996-97 година която принуди политиците да потърсят национално съгласие:

"Успяхме да постигнем консенсус по ключови за страната теми и не допуснахме да има насилие, защото бяха до такава степен силни противоречията. Тръгнахме по консенсуса за НАТО и ЕС. ... По-късно в политиката големите неща се плащат винаги. Не е уникален случаят някоя политическа партия да плати заради напредъка на страната".

Това, че партиите от коалицията ПП-ДБ поотделно решават дали да влязат в правителство в ГЕРБ, Костов наречи груба политическа грешка.

"Ако бяха направили общо заседание на ПГ на "ПП-ДБ" нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да говорят неща, които подразниха цялото общество. ... Заедно трябва да преценяват и да решават".

Той припомни, че "още когато президентът Румен Радев се възползва от позицията си - чрез своето правителство да предложи ръководители на службите и след това да си ги назначи с указ, тези специални служби от този момент нямат връзка с българската многопартийна политическа система":

"Те нямат тази връзка, те са опасни тези служби. А те (ПП -  б.р.) са се сетили сега и ще правят революция. Който говори такива неща, той не разбира същината на държавното устройство - ние сме демократична страна".

Костов отбеляза и че политологът и бивш евродепутат от ДСБ Светослав Малинов е предложил модела на кабинет с втория мандат :

"Могат да останат представител на ГЕРБ и на ПП в кабинета, но останалите трябва да бъдат експерти. Светослав Малинов това го говори два месеца, заслугата е негова за идеята. Добре е, че ДБ е възприела идеята, но ПП не я е възприела. Сега я възприема и ГЕРБ. ... Има ходове, стига да има желание да бъде удовлетворен интересът на цялата страна".

Според Костов парламентарната група на "ПП-ДБ" трябва да се събере и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава да преговаря с ГЕРБ:

"Имат договорена програма, имат приоритети, много от нещата са изпълнени, просто трябва да се изпълни Конституцията - това е едно от малкото неща, които са останали в страната".

"Безусловно съществува външният интерес България да няма правителство - каза още Костов. - Аз, ако съм на мястото на руските специални служби, точно там ще атакувам, ще се опитам да разбия политическата система на България и те точно това правят. Радев може би и не съзнава, защото не е дал доказателства, че разбира рисковете пред страната. Или поради незнание, или поради привързаност, идеологическа близост в режима на Путин, някак си ги обслужва. Не искам да го упреквам директно, че го прави умишлено, защото ми е на върха на езика да го кажа."