Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство утре, 29 май, съобщиха от президентството, предаде БНТ.

"На 29 май, понеделник, от 17.00 часа на "Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната - Демократична България".

ПП-ДБ ще има седмица, за да излъчи състав и структура на правителство.

БНТ припомня, че в началото на тази седмица ПП-ДБ постигна споразумение с ГЕРБ-СДС за ротационен премиер. След изтеклия запис от заседанието на Националния съвет на ПП обаче ГЕРБ-СДС замразиха преговорите за съставяне на правителство.

ПП-ДБ не отстъпват от позицията си техният кандидат Николай Денков да е първи премиер, а след 9 месеца да се ротира с кандидата на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

В същото време бившият премиер Кирил Петков написа в Туитър: 

"България се нуждае от стабилно проевропейско правителство да работи за Шенген, присъединява към еврозоната и за истинска съдебна реформа, за да се противопоставя на руската намеса. Опитите да се използват непозволени записи на частни политически срещи, за да се провокира институционален хаос, няма да успеят".