В България всяко чудо е за три дни. В повечето случаи това е за лошо, защото късата българска памет е огромен проблем. Но понякога е за добро. В случая с "Рудигейт" е за добро.

Съвсем скоро никой няма да си спомня за записите на Радостин Василев, освен най-обременените с политика хора в държавата. Така че да се върнем на същественото, истински важното и дългосрочното.

Ротацията и контранастъплението в Украйна

"Продължаваме промяната – Демократична България" направиха ротационен завой към ГЕРБ. Вземането на завоя бе трудно обяснимо. Особено трудно обясним е моментът, избран за маневрата.
Иван Гешев тъкмо беше притиснал "лицето Бойко Методиев Борисов" до стената. И вместо да използват момента, за да го довършат, от "Продължаваме промяната - Демократична България" решиха точно в този момент да му услужат с пералнята.

Моментът обаче съвпадна и с контранастъплението на Украйна срещу Русия. Случайност?

От втората парламентарна сила дадоха най-различни обяснения за завоя. Нито едно от тях не бе достатъчно убедително. Има едно убедително обяснение, но по този въпрос те, незнайно защо, предпочитат да си мълчат. Или да говорят с недомлъвки.

Предстои решителна година за войната в Украйна. И България, като част от цивилизования западен свят, не може да си позволи в тази година да продължи да бъде управлявана от "Дондуков" 2, където се подвизава мурзилка номер 1 на републиката. Още по-малко пък може да си позволи нови избори, на които Костя с многото прякори да продължи да повишава резултата си.

България се оказа много важна част от западния свят - заради географията, заради военната си индустрия. Рядко сме били толкова значими.

Путин го изпра

Войната на Путин в Украйна промени тотално политическата обстановка в България. Може да се каже, че Путин върна услугата на Бойко Борисов, която той преди това му направи с руско-турския поток. Путин направи Борисов по-приемлив или не чак толкова отвратителен - въпрос на гледна точка. Не друг, а точно Путин го изпра.

В ГЕРБ може да са всякакви, но едно е сигурно - в тази ситуация те плътно се придържат към западната ни ориентация. Подкрепят активното подпомагане на Украйна, включително с оръжие.

А сега това е най-важното. Сега е един от онези исторически моменти, в който България трябва да препотвърди категорично своя цивилизационен избор. Своята западна ориентация.

Подобен момент беше войната в Югославия преди четвърт век. Тогава България направи своя избор, макар той да не се радваше на особена популярност в обществото. Днес обаче всички българи, включително рашистите, се наслаждават на европейските блага, които бяха осигурени от тогавашните проевропейски политици на България.

Ако падне Украйна – следващите сме ние

Не става дума за някакво раболепничене пред Запада, а за отстояване на истинския национален интерес. Путин вече заяви, че войната в Украйна е само началото, като крайната му цел е да се възстанови положението в Европа от 1997 г.

С други думи България отново да е в руската сфера на влияние, отново под руско робство. Ако падне Украйна - следващите сме ние.

Ние трябва да сме най-големите ястреби. Това е нашият национален интерес. Над Запада опасност от руско робство не тегне.

Войната в Украйна обаче принуди Запада да натиска повече и за истински реформи в България в посока на това да станем нормална държава с върховенство на закона по европейски образец. Всъщност този натиск започна да се увеличава още при нахлуването на Путин в Крим.

Преди това на Запада като че ли му беше по-удобна Бойко Борисовата стабилност. Той си имаше достатъчно проблеми с разни съмнителни типове като Орбан, за да си създава други.

Не че Запада е чак толкова загрижен за нас. Просто всеки си гледа интереса. Корупцията, освен всичко друго, е и канал за руско влияние.

Сега България вече е твърде близо до новата Желязна завеса. А Бойко Борисовата стабилност не беше нищо друго, освен една евразийска кочина с много силно руско влияние в нея. В новата геополитическа реалност това е недопустимо.

Завоят е взет, пералнята е пусната, но и реформите вървят

Неслучайно ГЕРБ и Борисов, както и ДПС, се обърнаха срещу Гешев и дори са готови на промени в Конституцията по въпроса. Промени, които във втория си мандат ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС бламираха. И това доведе до оставката на Христо Иванов, тогавашен правосъден министър.

В края на миналата седмица стана чудо. Парламентът прие промени в НПК, с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

И още едно чудо стана. ГЕРБ и ДПС за пореден път се опитаха да играят техните си номера и да осакатят т.нар. "Крумови закони" между първо и второ четене. "Продължаваме промяната - Демократична България" скръцнаха със зъби и ГЕРБ и ДПС подвиха опашки. По времето на Бойко Борисовата стабилност ставаше точно обратното.

Това не е от любов към европейските правила и върховенството на закона. Това за ГЕРБ и ДПС е шанс за оцеляване. Политическо и не само. Геополитическите ветрове се промениха, ГЕРБ и ДПС също.

Борисов е голям проблем. ДПС е още по-голям проблем. Но Путин е най-големият проблем. Завоят е взет, пералнята е пусната. Но и дълго отлаганите реформи започват да се провеждат.

Протестите искаха оставки на Борисов и Иван Гешев.  Борисов падна от власт, а както отива, и Гешев скоро ще падне.

Така че промяната си върви. По-бавно, отколкото ни се иска, но си върви. У нас с промените винаги е било така - бавничко, но мирничко. Такива сме си - за добро или зло.

"Козяк" - съюзник срещу Кремъл

Защо русофилите у нас се бият в гърдите, а западните хора гузно си мълчат? По каква логика да се съгласуваш с партньорски служби е национално предателство, а посланик на вражеска държава да агитира открито за българска партия е приемливо?

Няма нищо лошо да се каже открито, че националният интерес на България е да бъде част от западния свят. Този интерес е от Възраждането насам. Истинското Възраждане, не хибридното "Възраждане".

Прозападните политици у нас не обслужват "Козяк". Напротив - на "Козяк" нормалните българи имат силен съюзник.

Съюзник, за който само си мечтаеха през втората половина на XX в., докато ги газеше миризливият руски ботуш, който отново се готви да ги гази. Тази пуста къса българска памет!

Не можем да се защитаваме сами от руската опасност, която винаги ще тегне над нас. Трябват ни съюзници. Ако бяха само Костя и Корнелия - лесна работа, отдавна да сме ги приключили.

В България мнозинството от хората продължават да подкрепят евроатлантическата ни ориентация, независимо от свирепата руска пропаганда. Проблемът е, че една голяма част от тези хора не гласуват.

Хората на Костя и Корнелия са пренебрежимо малко. Но са пета колона на едно могъщо и силно чудовище, с което мнозинството евроатлантически настроени българи няма как да се справят сами.

Така че господата Петков, Василев, Атанасов, Иванов, Денков да си кажат - всичко е заради Украйна. Нормалните цивилизовани хора ще ги разберат.

А ГЕРБ да размразяват преговорите колкото се може по-бързо. Сега им се е паднало да се изперат  и да докажат, че наистина са граждани за европейско развитие на България. Защото доскоро не бяха такава.